В многообразието е нашата особеност, гордост и сила, заяви индийският премиер Нарендра Моди на стадион "Уембли", пред представители на индийската диаспора в Лондон.

Той разказа, че често го питат с удивление как в страната му съжителстват толкова народности, представляващи култури, религии и езици.

По думите му, в това отношение страната е истинско чудо за останалия свят.

Премиерът обаче изрази и притеснението си от равнището на бедността в Индия.

Според него, властите не трябва да позволяват разрастването на този проблем.

Моди използва възможността да благодари още веднъж на британския си колега Дейвид Камерън, който също присъства на "Уембли".

В своята реч, Камерън даде висока оценка на живеещите във Великобритания индийци и техните постижения. По думите му, вероятно не е далече времето, когато британският премиер ще е с индийски произход.

Около 60 000 души присъстваха на стадиона тази вечер, за да чуят словото на индийския премиер.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви по-рано, че Великобритания твърдо подкрепя Индия да получи постоянно място в Съвета за сигурност на ООН.

Премиерът на Индия Нарендра Моди, който е на посещение в Лондон, благодари на Камерън за подкрепата.

Министър-председателят на Обединеното кралство каза още, че индийски и британски компании ще обявят съвместни проекти за над 9 милиарда британски лири.

Индия и Великобритания подписаха споразумение за ядрено сътрудничество в гражданската област, поясни Камерън.

Индия разглежда Великобритания като входна врата към Европа, изтъкна от своя страна Моди, след като беше запитан от журналист относно плановете на Лондон за провеждане на референдум за членството в ЕС.

„Продължаваме да разглеждаме Обединеното кралство като нашата входна врата към ЕС", отговори той пред журналисти.