Маратонските разговори относно сделката за ядрената програма на Иран бяха ускорени, след като президентът на САЩ Барак Обама призова Техеран да се възползва от „историческата" възможност и да си осигурят едно „по-светло бъдеще", съобщава "Франс прес".

В Швейцария държавният секретар на САЩ Джон Кери и неговият ирански колега пети пореден ден разговаряха, докато в Брюксел лидерите на Германия, Франция и Великобритания също се срещнаха по въпроса.

Във видеобръщение по случай персийската нова година Обама заяви, че „разумно ядрено споразумение... може да помогне за отварянето на вратата за по-светло бъдеще за вас, иранският народ".

„Вярвам, че нашите страни имат историческа възможност да разрешат въпроса мирно, възможност, която не трябва да пропускаме", подчертал Обама.

В отговор на призива на американския президент, иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф изтъкна, че преговарящите с Иран са тези, които следва да вземат решение.

Иранците вече направиха своя избор: да поемат задължение с достойнство. САЩ и техните съюзници трябва да избират: натиск или споразумение", написа Зариф в акаунта си в „Туитър".

По-късно стана ясно, че разговорите ще бъдат подновени в сряда, следващата седмица

Иран и шесторката (САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия) се стремят да постигнат съгласие за основните параметри на споразумението до 31 март след повече от една година преговори. До края на юни пък трябва да бъдат разрешени техническите детайли.

Междувременно от ООН обявиха, че Иран изпълнява стриктно ангажиментите си по временното споразумение относно ядрена програма на страната.