Френската полиция е  арестувала нови членове на ЕТА, предаде АФП.

 

Сред задържаните трима души се смята, че е новият лидер на военното крило на баската сепаратистка организация.

Според АП е задържан Балак, който е смятан за наследник на Чероки.

Евентуалният нов военен ръководител на баската сепаратистка организация ЕТА Айтсол Ириондо Ярса , който бе арестуван във Франция, "може да е свързан" с убийствата на двама испански жандармеристи в Капбретон, югозападна Франция, през декември 2007 г., съобщи испанското министерство на правосъдието, съобщава АФП.

Един от тримата задържани активисти "е идентифициран" като Айтсол Ириондо. Той вероятно е наследник на военния ръководител на ЕТА и следователно номер едно в баската сепаратистка организация, каза испанският министър на правосъдието Алфредо Перес Рубалкаба на пресконференция.

Смята се, че Ириондо може да е свързан с убийствата в Капбретон, добави министърът. На 1 декември 2007 г. двама испански жандармеристи на разузнавателна мисия във Франция бяха застреляни на излизане от кафене от група от трима активисти на ЕТА.

Двама от извършителите са заловени няколко дни след убийството, но третият успява да избяга. Ярса може да е този трети човек. Според други двама членове на ЕТА той се хвалел, че е участвал лично в това двойно убийство.

 

Това е поредният удар срещу сепаратистката организация след като преди седмици беше арестуван Микел Гарикоиц Аспиазу – Чероки.

 

Предполага се, че лидер на ЕТА Аспиазу е станал през месец май, след като във Франция бе арестуван предишният ръководител на групировката Хавиер Лопес Пена или познат още като Тиери.

 

Аспиазу бе издирван по подозрение в убийството на двама агенти на испанската служба за сигурност, станало във Франция през декември миналата година.

Той бе арестуван от френската полиция на 17 ноември след сигнал на испанските правоохранителни органи.