Газопроводът „Южен поток” и промените в Закона за енергетиката, засягащи статута на трасето бяха сред водещите теми на проведената днес в Брюксел среща на енергийния министър Драгомир Стойнев с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Двамата изложиха тезите си по въпроса и се разбраха за нова среща в следващите седмици, която трябва да стане факт преди депутатите ни да гласуват на второ четене спорните промени в Закона за енергетиката.

Обсъждането на темата ще продължи на отделна техническа среща между експерти от България и Европейската комисия, съобщи говорителката на Гюнтер Йотингер Сабине Бергер, цитирана от БНР.
На отделна техническа среща ще се обсъжда и проблемът с лицензите на ЕРП-тата, който също бе засегнат днес.

Енергийният комисар Гюнтер Йотингер отказа да направи изявление след срещата. Драгомир Стойнев обаче направи и заяви, че „Южен поток" ще продължи да се строи и прекратяването му не е било обсъждано. Министърът изтъкна, че България върви в правилна посока по отношение на спазването на европейското законодателство и няма причини да отлага строителството на тръбата.

Енергийният министър е предоставил на комисаря достатъчно информация, която показва, че страната ни по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка с готвените промени в Закона за енергетиката. Според него представители на опозицията у нас са дали на Йотингер невярна информация за естеството на тези промени. По думите на Стойнев опозицията може би желае проектът да бъде спрян, а това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната.

Комисарят Йотингер изрично е заявил, че както Русия, така и „Газпром" са важен партньор за Европа и че този проект е важен за доставки на природен газ за Европа, каза Драгомир Стойнев. Той е обяснил, че промените са приети само на първо четене, както и че преди второто опозицията може да представи свои предложения и ако те са адекватни, управляващите ще се съобразят. Също преди второто четене Стойнев и Йотингер ще имат нова среща, ще продължат и експертните разговори.

По думите на министъра засега комисията няма забележки относно наземната  част на „Южен поток". Морската по нищо не се отличава от сега действащите и други бъдещи газопроводи към Европа, каза още енергийният ни министър.

Припомняме, че в началото на април в енергийното ни министерство бе получено остро писмо заради действията на ДКЕВР спрямо ЕРП-тата и заявената безрезервна държавна подкрепа за „Южен поток”.

Писмото бе съпроводено с покана за среща между Йотингер и Стойнев, но дълго време нямаше никакви подробности около предстоящия разговор. До него се стигна и със съдействието на ГЕРБ, след като лично лидерът на опозицията Бойко Борисов информира еврокомисаря за приетите на първо четене в Народното събрание промени в Закона за енергетиката.

Еврокомисарите изразиха притесненията си от това, че със закона България практически се опитва да заобиколи третия енергиен пакет на ЕС по отношение на „Южен поток.

Текстовете предвиждат промяна на дефиницията за „междусистемен газопровод", така че в българската си част „Южен поток” се разглежда като интерконектор, което автоматично го изключва от обхвата на Третия енергиен пакет на ЕС.

Това от своя страна ще осигури законови предпоставки „Газпром” да бъде единствената компания, която ще има достъп до тръбата. Друг въпрос, който се очаква да бъде обсъден, е енергийната сигурност на България на фона на кризата в Украйна.