Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова международната общност да удвои усилията си, за да бъде сложен край на ракетните атаки от страна на „Хамас", съобщава ITV.

От своя страна кралят на Саудитска Арабия Абдула, цитиран от AFP, заяви, че международната общност мълчи за военните престъпления от страна на Израел в Ивицата Газа. Според него това  е непростимо и ще допринесе до още насилие в бъдеще.

"Ние виждаме как кръвта на нашите братя палестинци се пролива в масови кланета, които не пощадиха никого по време на престъпленията срещу човечеството", казал кралят. Всичко се случва пред очите и ушите на международната общност, която безучастно наблюдава събитията в региона, казва крал Абдула.

По думите му за това мълчание няма извинение.

Абдула замахна и срещу религиозния екстремизъм и призова мюсюлманските лидери и учени да се изправят срещу тези, които се опитват да откраднат исляма и да го обрисуват като религия на омраза, екстремизъм и тероризъм.

Това е срам и позор, че тези терористи убиват, осакатяват трупове и гордо разпространяват снимки в името на религията", казва той.

Забележките му очевидно се отнасят към джихадисти в Ирак и Сирия.

Обявеното 72-часово примирие в Газа бе прекратено, след като бойци на „Хамас" са пленили израелски офицер и са убили други двама войници. Израел ги обвини, че не спазват примирието.

При подновения израелски обстрел са убити над 50 палестинци, а около 220 са ранени, съобщават болничните служители. Министър-председателят Бенямин Нетаняху публично предупреди „Хамас" и други въоръжени групи, че ще понесат последствията за своите действия.

72-часовото примирие, обявено от държавния секретар на САЩ Джон Кери и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, бе най-амбициозният опит досега да се сложи край на продължаващия вече повече от три седмици конфликт.