Премиерът Бойко Борисов остана верен на себе си и под бурни аплодисменти и изпълнението на духов оркестър преряза лентата на реновираната сграда на Главна Дирекция „Национална полиция".

На грандиозната церемония под жаркото слънце се събраха основните фигури от изпълнителната и съдебната власт - вицепремиерът Цветан Цветанов, заместникът му - Веселин Вучков, главният секретар на МВР Калин Георгиев, главният прокурор Борис Велчев и неговите заместници, правосъдният министър Диана Ковачева, шефовете на Специализираната и Апелативната специализирана прокуратури, шефовете на ДАНС и ГДБОП, началникът на Пожарната Николай Николов, посланици. Комисар Кристалина Георгиева използва посещението си в България и също се включи в церемонията.

В началото Знеполският митрополит  Йоан отслужи празничен водосвет и предаде заръката на патриарх Максим - „да каже няколко добри думи за българската полиция така, както я помнят от преди 1944 година."

Премиерът Бойко Борисов благодари на свещениците за добрите думи: „Скъпи отчета, благодаря за добрите пожелания. Желая на патриарх Максим много здраве и дълъг живот."

Борисов не скри удовлетворението си, че една по една службите придобиват условия на работа, които им подхождат. Той използва възможността за пореден път да благодари на огнеборците, включили се в гасенето на пожара в „Бистришко бранище."

Специални поздрави и за военните летци, които се включиха в гасенето. Радвам се, че увеличихме мандата с две години на ген. Симеонов, той е добър ръководител, а военните и пожарникарите работят в прекрасен синхрон, коментира министър-председателят.

Гордостта си от работата на българските огнеборци изрази и еврокомисарят по бедствията Кристалина Георгиева: „Много се гордея с тая, не само от това, което правят в България, но ги видяхме и в Русия, и Израел. Можем само да им кажем едно голямо браво."

Георгиева подчерта, че пожарникарите са част от системата, за която е предназначена тържествено откритата сграда и се обърна към тях с думите: „Вие сте надеждата да живеем спокойни и добре."

По темата за пожарникарите и условията на труд се включи и вътрешният министър Цветан Цветанов, който обеща, че въпреки рестриктивния бюджет ще продължат усилията за подобряване на условията на работа в МВР. Той се похвали, че в следващите дни предстои откриване на новия корпус на Пожарната в Перник, а на 13-ти юли и в Нови Искър.

Искам да подчертая, че замисълът за тази сграда е започнат от предходното ръководство, за което му благодаря за стъпката, но разбира се ние съумяхме да осигурим финансирането с бюджетите от 2009 година насам и да изпълним ангажиментите към строителя „Главболгарстрой", заяви силовият министър.

След официалната церемония Цветанов и останалите официални гости имаха възможността да се разходят и да разгледат отделните помещения на сградата. В обиколката, поради други ангажименти, не можа да се включи премиерът Борисов, който си тръгна с думите: „Цецо, нема да ме изпращате."

Сред дошлите да видят „новата къща", в която ще работят 680 човека от направленията на Охранителна полиция, Криминална и Икономическа полиция, Транспортна полиция, КАТ, Жандармерията и досъдебното производство, беше и изпълнителят на химна на МВР Веселин Маринов, който обаче този път не пя.