„Първо трябва да си изясним какво означава олигархия. Най-краткото определение е срастване на политическата и икономическата власт".

Така президентът Първанов коментира думите на премиера Борисов за оповестяване на олигарсите.

За да улесня министър-председателя в неговото намерение, аз бих му предложил една съвсем конкретна идея - нека да бъде направена проверка кои от онези заможни българи, които са се облагодетелствали от приватизация, от раздържавяването в годините на прехода, са направили своите значими дарения на големите фамилни фондации на български политици", посочи още държавният глава.

Припомняме, едни от най-известните подобни фондации в близкото минало са тези на бившата първа дама Антонина Стоянова - „Ценности" и „Бъдеще за България" на Елена Костова.

Президентската институция няма данни за олигарси, заяви още държавният глава преди тържествения концерт „20 години Синдикат на българските учители".

Поводът е изказването от тази сутрин на вътрешния министър Цветан Цветанов, че ще изпрати до държавния глава писмо, с което официално да го помоли да оповести кои са олигарсите, за които президентът е намеквал в петъчната пресконференция.

Изказването на вътрешния министър Георги Първанов определи като неуместно и провокативно.