Няма нищо чудно, ако на измисления въпрос, формулиран, за да получи 80% "Не", доста разумните и практични гръцки граждани отговорят с 60% „Да". Това написа в профила си във фейсбук лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев във връзка с днешния референдум в съседката ни.

Той желае успех на гръцките си приятели, които са го изпратили с „другата седмица ние идваме при вас" и се надява да не им се наложи.

Припомняме, днес в Гърция се провежда ключов референдум, на който избирателите трябва да кажат „Да" или „Не" на предложенията на международните кредитори за продължаване на финансовата помощ за страната. Правителството призова гласоподавателите да кажат "Не" на кредиторите. По думите на премиера Алексис Ципрас, така ще се изпрати ясно послание към Европа за демокрация и достойнство.

Радан Кънев смята, че в целия шум около гръцката криза се пропускат два важни факта. Първият бил, че Ципрас гарантирал, че ще изнуди Европа за по-добри условия. Не че ще излиза от Еврозоната или ЕС, не че има по-добри идеи за бъдещето от пореден спасителен план, а че твърдата позиция ще е успешна в преговорите. „Това вече беше опровергано (логично, защото е доста тъпо да споделиш тактиката си на преговори предварително)", посочва реформаторът.

На второ място се пропускало, че мнозинството на СИРИЗА и "Независими гърци" се дължи на изкривената гръцка избирателна система, а не на реалния народен вот. „Система, създадена да спира радикали, ги доведе на власт, но те нямат мнозинство за болшевишката си политика", заявява още Радан Кънев.