От Софийския университет до гръцкото посолство ще се проведе протестно шествие в подкрепа на Костадина Кунева. Началото е в 11 часа.

То ще се проведе под мотото:"Не! на липсата на перспектива пред завършилите висше образование в България!" и "Не! на здравеопазването, в което на първо място стоят парите!".

Организаторите заявяват в призива си за участие в протеста им, че именно положението на Кунева - една бедна жена, "проста чистачка", имигрантка и самотна майка, осмелила се да променя системата, е разгневило нейните влиятелни работодатели и ги е накарало да затворят устата й с драстични средства.

Припомняме, Кунева, която живее и работи в Гърция, беше залята със сярна киселина в края на декември миналата година от двама неизвестни, които я нападнали пред дома й. Жената бе приета в критично състояние в болница със сериозни изгаряния по лицето, главата, ръцете и гърба. Имаше опасност да загуби зрението си.

Кунева е секретар на Атинския съюз на чистачите и домашните помощници и се е обявявала против изваждането на чистачите от списъка с вредни и опасни професии в Гърция. Преди да бъде залята с киселина Кунева е била заплашвана по телефона.

Полицията в Гърция задържа и след това освободи 48-годишен албански имигрант във връзка с нападението над българката.

Трагедията предизвика бурното недоволство на гръцката общественост, преди това разгневена от убийството на гръцки младеж от полицаи. Нападението бе осъдено от всички синдикални централи в Гърция. Проведоха се и протести в нейна защита.