Създателите на лентата „Поколение: изгубени и намерени" дадоха пресконференция в рамките на 12-ия „София филм фест".

Филмът обединява 6 новели от България, Босна и Херцеговина, Румъния, Естония, Унгария и Сърбия.

Преди три години амбициозният проект събра заедно шестима млади талантливи режисьори и сценаристи от Централна и Източна Европа - всеки един от тях участва със свой авторски късометражен филм на тема „поколение".

„Като погледна назад, смятам, че срещата с тези хора беше по-важна за мен от самия филм. Това, разбира се, не значи, че не го харесвам или не го оценявам.

Преди да направя „4 месеца, 3 седмици и два дни" изпратих неговия сценарий на всичките си колеги от „Поколение: изгубени и намерени", защото тяхното мнение беше много важно за мен", заяви румънският режисьор Кристиан Мунджиу.

Към носителя на „Златна палма" от фестивала в Кан имаше най-голям интерес от страна на медиите, но румънецът отказа всякакви индивидуални интервюта.

Според режисьора публиката и пресата в Румъния дотолкова са свикнали с участието на румънски филми на фестивала в Кан, че не са обърнали внимание на факта, че „4 месеца, 3 седмици и 2 дни" е в състезателната програма.

„Разбира се, реакцията след фестивала беше съвсем различна. Хората ме посрещнаха на летището, което беше много странно. Получих много специален медал за културни постижения от президента, както и ключа от родния ми град... И всичко това от хора, които не са гледали филма".

Получи се нещо, което е много характерно за Румъния - изведнъж се оказа, че наградата е по-важна от самия филм, добави той.

На въпрос на News.bg на какво се дължи бумът на румънското кино през последните години, Мунджиу отговори: „Хората си мислят, че има някаква специална рецепта, но няма нищо конкретно.

Все пак някои неща помогнаха. Едно от тях е финансирането - не че ситуацията е идеална, но поне има някаква яснота по отношение на финансите. Друг важен момент е, че има голяма конкуренция между младите румънски режисьори - това много мотивира.

За мен най-важни обаче са качествата на тези хора, които се оказват на едно и също място, които правят филмите си по едно и също време. Хора, които имат истории за разказване."