СГС оправда бившия образователен министър Владимир Атанасов. Той бе обвинен, че на 9 декември 2002 г., в София като длъжностно лице, а именно министър на образованието и науката на България, е превишил властта и правата си.

Той е извършил действия, които влизат в компетентността на министъра на регионалното развитие и благоустройството и областния управител на Варна. Прокуратурата поиска наказание за Атанасов от 6 години и половина лишаване от свобода.

През 2002 г. МОН дава на фирмата на брата и бащата на бившият финансов министър Милен Велчев - "Краун хотелс мениджмънт", право на строеж върху терена на бившите общежития "Ехо" и "Мургаш" на Икономическия университет във Варна.

Срещу това фирмата на роднините на Милен Велчев трябвало да построи сграда за университета, което така и не се случва. В края на 2002 г. правителството на Симеон Сакскобургготски променя статута на земята и от публична държавна тя става частна държавна собственост.

Тогавашният министър на образованието Владимир Атанасов сключва договор с дружеството и го освобождава от задължението да строи сграда на колежа.

Според обвинението Владимир Атанасов е сключил договор с "Краун хотел мениджмънт", с който заменил имотите частна държавна собственост - хотели "Ехо" и "Мургаш" в Златните пясъци, срещу поето задължение от "Краун хотел мениджмънт" на братя Велчеви да им бъде разрешено да построят сграда с разгърната площ от 1100 кв. м. на парцел на Икономическия университет - Варна.

От тази заменка държавата е ощетена с 454 166 лв.