Около 1 час продължиха откритите за медиите консултации между Коалиция за България и ДПС в Народно събрание с предмет съставяне на правителство.
Те се проведоха непосредствено, след като стана ясно, че президентът Плевнелиев има готовност още днес да връчи мандат за съставяне на кабинет на БСП.

В началото на експозето си Орешарски заяви, че ще изчете темите, по които по-лесно би могло да се постигне съгласие и на това първо съвместно съвещание няма да се разискват въпроси, които в момента разделят двете страни.

По-късно двете делегации се споразумяха, че експертни групи излъчени от тях ще работят още от утрешния празничен ден - 24 май. И Станишев, и Местан, и Орешарски заявиха, че въпреки това трябва да се работи по конструирането на новия кабинет.

Ако постигнем съгласие за програмните ви намерения, ще очакваме да подберете възможно най-подходящите лица, с които да осъществите амбициозната си програма, обърна се лидерът на ДПС Лютви Местан към Пламен Орешарски по време на консултациите.
На тях присъстваха още и политическите ръководства на БСП и ДПС в лицето на Сергей Станишев, Ангел Найденов, Янаки Стоилов, Мая Манолова и др. от една страна и Христо Бисеров, Алиосман Имамов, Камен Костадинов и други представители на ДПС.

Бъдещото правителство трябва да има експертно-политически, а не тяснопартиен профил, изтъкна Местан. Той обаче направи уговорката, че няма как в бъдещия кабинет да има само политически стерилни лица. Няма откъде да ги намерим, подчерта той.

„За мен политически стерилното лице е неестествен елемент. Самият факт, че говорим за експертно-политически профил на кабинета, означава, че никак не е изключено да има и партийни лица", посочи той и допълни:
„Бихме искали да преобладава категорично експертно-политическото над тяснопартийното начало. Аз мисля, че тази договорка е много важна, за да не събудим превратни, нереалистични очаквания", подчерта Местан.

Като пример за експерно-политическо начало Местан посочи кандидата за министър-председател Пламен Орешарски, а като негова противоположност - Цветан Цветанов.

„Нашите специалисти по различните секторни политики вече подложиха на силен критически анализ резюмето на програмата ви. Отчитаме съгласие по трите ключови думи, с които се представят приоритетите на бъдещия кабинет - държавност, развитие, справедливост", изтъкна лидерът на ДПС.
Мисля, че тези три думи маркират провала на управлението на ГЕРБ и тежките язви от това провалено управление", каза още лидерът на ДПС.

Орешарски, а по-късно и Сергей Станишев заявиха, че приоритетите в Плана „Орешарски" се съсредоточават в няколко основни пункта. Това са възстановяване на държавността, насърчаване и подпомагане на предприемачеството и социални мерки за най-слабите.

Кандидатът за премиер повтори вече изказаната си теза, че ще предложат социални мерки, които ще влязат в сила от октомври, предвид „тежката зима, която предстои".

Станишев коментира от своя страна, че няма как да се говори за ляво и дясно в политиката у нас сега, когато под съмнение са основополагащи фактори на демокрацията.
"Ние първо трябва да възстановим справедливостта и чак тогава да се огледаме за политически различия", каза още лидерът на левицата.

Необходими са и мерки за подпомагане на раждаемостта в България, каза още Станишев. Сега трябва да мислим какви хора ще живеят тук след 10-15-20 години, защото те ще създават брутен вътрешен продукт тогава.

Конкретна тема на разговорите се превърнаха помощите за отглеждане на деца. Като политически цинизъм Лютви Местан оцени предложението на ГЕРБ, което те внесоха вчера в деловодството на парламента - да се увеличат тези средства от 240 на 310 лв. Той припомни как, когато се е писал настоящият бюджет, от страна на ГЕРБ твърдо са застанали против мярката и са бранели отказа си за увеличение на майчинските докрай в пленарна зала.

Местан заяви, че ще предложи на народното събрание помощите за отглеждане на дете да се увеличат още от юни, а не от юли, както предлага ГЕРБ. На това Пламен Орешарски отговори, че за това може да се мисли още от 1 октомври.

Реакцията на Местан беше „ето виждате ли - така трябва да действа един експерт, дори и да го притискат отвътре, той трябва да има своя позиция".

Малко преди края на срещата Станишев заяви, че предстоят още консултации с парламентарни и извънпарламентарни партии.

Планирана е среща с Атака, но нейното място и час не бяха обявени. Лидерът на БСП заяви, че не очаква партията на Сидеров да подкрепи кабинета, но че е възможно да се получи съгласие по някои политики.

Станишев заяви също така, че за да се получи по-голяма обществена подкрепа, срещи ще има с партията на Меглена Кунева, с която вече са влезли в контакт, както и с ВМРО.

След края на съвещанието лидерът на БСП се отправи към президентството, където ще получи от президента Росен Плевнелиев мандат за съставяне на правителство, след отказа на ГЕРБ.