Европейските държави планират да обявят големите плазмени телевизори за незаконни.

Още през пролетта производството и продажбата на тези популярни панели с голяма консумация на електроенергия може да бъде забранено.

В рамките на програмата за борба с климатичните промени Европа ще приеме нови стандарти за потребление на енергия от битовата електроника, съобщава IDG.BG, като се позовава на информация на The Independent.

Според Британското Министерство на околната среда, храните и селските региони, планираните мерки ще допринесат за изтеглянето от продажба на неефективните в енергийно отношение продукти, а новата система за маркировка ще даде възможност на потребителите да избират телевизори с най-ниска  консумация.

Според изданието плазмен телевизор  с диагонал 42 инча консумира средно около 822 киловатчаса електроенергия годишно, докато течнокристален ТВ приемник със същите размери изразходва само 350 киловатчаса.

За последните 30 години броят на електроуредите в средно британско домакинство е нараснал от 17 на 47, а количеството на използваната енергия се е удвоило.

В Министерство на околната среда, храните и селските региони са на мнение, че  значителна част от ръста на енергопотреблението се дължи на 60-те милиона телевизори в британските домакинства.

Подобни мерки се разработват от правителствата и на други страни, сред които и САЩ, където семействата притежават около 275 милиона ТВ приемници.