Има проблем с осигуряването на лекарства за онкоболните, призна пред Би Ти Ви здравният министър Стефан Константинов.

На въпрос на водещия защо лекарства, които са нужни за болните, не се внасят и липсват основни лекарства, Константинов посочи, че има лекарства, които не са атрактивни и фирмите не са заинтересовани да ги внасят.

Той каза, че здравното министерство се е заело с въпроса за осигуряване на необходимите лекарства по най-бърз начин. За да може да се продава лекарството, трябва да има регистрация от фирмата, която го произвежда. По думите му до седмица трябва да има яснота кои са лекарствата, с чието осигуряване има проблем, за да можем да се обрънем към фирмите производителки да ги регистрират и да ги продават в България.

По случай с 85-годишна жена от дунавско село, която с инсулт е била разкарвана 150 км докато получи помощ и след 10 часа разтакаване умира, Стефан Константинов обясни, че според него има техническа и организационна грешка при решаването на случая и тя е, че болната не е била транспортирана със собствена линейка на болницата в Козлодуй, а е била викана линейка от Враца. Той добави, че не всички, които звънят на телефон 112, са спешни случаи и колегите се затрудняват да определят степента на спешност и ги прехвърлят на Спешна помощ.

Здравният министър изтъкна, че законът ясно регламентира, че пациентът трябва да бъде закаран до най-близката болница при спешен случай. Той призна, че такива случаи на по-бавна реакция на здравните органи ще има, защото има отдалечени места и това е и въпрос на организация.

На въпрос има ли право пациент да се определи като спешен случай Константинов отговори, че всеки може да отиде до спешния кабинет, но колегите трябва да бъдат любезни и да насочат пациента правилно.

На въпрос на водещия по сигнал на пациенти вярно ли е, че за изследване при заболяване от рак само във Варна имало скенер, с който можело то да се направи, Константинов каза, че това е много скъпа техника и в България има в Александровска болница и във Варна. В Александровска болница апаратът не е работил известно време поради липса на консумативи. Изследването е скъпо, но здравното министерство прави възможно, за да осигури работата на апарата в София.

По въпроса за ТЕЛК-овете Константинов каза, че се обмисля реформа тези комисии да разглеждат случаи само на хора в трудоспособна възраст до 65 години. ТЕЛК-овете са пренаситени и много хора искат да минат през комисии, за да получат възможност за някакви финансови придобивки.

На въпрос на водещия дали таванът за избор на медицински екип и премахването на клиничните пътеки няма да отвори пазара под масата, министърът каза, че има лекари, които са свикнали да си тръгват с четирицифрена сума и сега естествено ще се оплакват. Има много лекари обаче, които не са корумпирани, изпълняват си задълженията. При 1,700 000 хоспитализации няма начин да няма проблеми. Би следвало да се намери формула, която да е ефективна за пациента. Но не може да се влиза в борница за болно гърло.

Константинов изтъкна, че парите за здравеопазване тази година са повече. Той каза, че не се чувства заложник на НЗОК и казва, това, което не му харесва.

На въпрос защо при лекарски грешки не се намират лекари, които да потвърдят това, той каза, че гарван гарвану око не вади, но има много български лекари с висок морал. Трябва да застанем на позиция сами да си казваме грешките, тогава нещата ще вървят по-добре, подчерта министърът.

По случая с Горна Оряховица той каза, че знае 95 % какво се е случило, но текат още следствия и не иска да говори повече засега, за да не повлияе на допълнителната експертиза, която тече.