Иран и шестте световни сили (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия) ще удължат до края на юни 2015 година преговорите за ядрената програма на Техеран, след като не успяха да постигнат окончателно споразумение, което може да сложи край на продължаващия вече 12 години спор.

Това обяви външният министър на Великобритания Филип Хамънд след продължилите близо седмица ядрени преговори във Виена, предадоха световни агенции.

Припомняме, Иран и световните сили подписаха временно споразумение в края на 2013 година, което беше удължено до юли 2014 година, а после до 24 ноември 2014 година.

Хамънд подчерта пред журналисти, че Иран и световните сили „са постигнали значителен прогрес" в последния кръг от преговори, които започнаха миналият вторник в австрийската столица. Той добави, че има ясна цел да се „очертае споразумение" в рамките на следващите три месеца и разговорите да бъдат възобновени следващият месец.

Не е ясно къде ще се проведат разговорите следващият месец, поясни той и подчерта, че по време на удължения период Техеран ще има достъп до 700 милиона долара на месец чрез премахване на санкции.

Ирански официален представител потвърди удължаването на временното споразумение.

Иначе дипломат каза пред АП, че на 1 март трябва да бъде очертана рамка за споразумение, а финалните детайли да бъдат изготвени до 1 юли 2015 г..

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че значителен прогрес е бил постигнат по време на ядрените преговори, макар че не беше сключено окончателно споразумение.

Лавров подчерта във Виена, че очаква в рамките на три или четири месеца страните да съгласуват „основните принципи" на финалния документ.