Европа е абдикирала от това да изнася демокрация на Изток, заяви бившият ни външен министър Соломон Паси на конференция в София на тема наследството на тоталитаризма.

Северна Корея е най-непрестъпният концлагер в света, смята Паси. Според него Европа нехае за демократизацията на Северна Корея и за обединение на корейския полуостров.

"Храни срещу WiFi" - с такъв план бившият ни външен министър си представя демократизацията на Северна Корея. Това, което ще разруши тоталитаризма в Северна Корея, е информацията, убеден е Соломон Паси.

Демокрацията е скрита в WiFi и апликациите, категоричен е Паси. Интернетът е информация, информацията е демокрация, обясни той, спомняйки си как през годините в миналото „борбата за пенетрация на информация е била от ключово значение". С трепет се слушали демократични радиостанции.

Тези, които се бориха срещу капитализма, сега са най-големите капиталисти, заяви от своя страна Карел Шварценберг, външен министър на Чехия в периода 2007-2009.

Членове на партията или тайните служби на соца сега са много богати хора на ръководни постове. Комунистическата идея, която винаги е била интернационалистическа изчезва и сега в цяла Европа имаме успешно сътрудничество между бившите комунисти, подчерта той.

Шварценберг изтъкна и поклоннически посещения в Москва от страна на много лидери. Да си комунист според него е по-скоро характер. Младото поколение се отегчава от демократичните течения - няма нови идеи, няма отговори на съвременните ни проблеми, по мнението му. Не можем да живеем със старите рецепти, предупреди той.

Българският евродепутат Светослав Малинов подчерта, че в България съществува в голяма група от хора разбирането за политиката по комунистически. Благодарение на комунистическата утопия, нещата могат да изглеждат приемливи, защото те са преходни, смята той.

Променяхме света горе-долу толкова, колкото той променяше нас. Това пък заяви бившият премиер Филип Димитров. Той припомни как промяната е дошла без кръвопролития. Според него сме дали пример как по мирен и сравнително легален начин може да се направи революция.
Истината продължава да бъде една, смята Филип Димитров. Една от важните задачи пред нас е защита на представителната демокрация, смята експремиерът. Основната форма, в която демокрацията съществува е представителната, допълни той.