Най-малко 44 души са загинали, след като самолет Ту - 134 се разби в Русия, предаде РИА Новости.

По последни данни на борда са се намирали 52 души. От тях 44 са загинали, а 8 се намират в тежко състояние, съобщи представител на авиационните служби. Един от загиналите е шведският гражданин Якоб Веттрут. Той е бил спасител и е летял за конференция за региона на Баренцово море.

Известният футболен съдия Владимир Петай е възможно да е бил сред пътуващите на разбилия се самолет, съобщава РИА Новости, позовавайки се на източници от спортните кръгове и от мястото на местопроизшествието.

В списъка на пътниците на самолета, поместен на сайта на руското министерство по извънредните ситуации, фигурира името „Петай В.". В същото време в списъка на оцелелите то отсъства.

Петай е съдия на мачовете на руската „Премиер Лига".

Представители на 3 енергийни компании в това число и част от ръководството на руската компания "Хидропрес" са били в катастрофиралия самолет.

В списъка на загиналите са главния конструктор на "Хидропрес" Сергей Рижов, главният конструктор на предприятието Николай Трунов и заместник- директорът Николай Банюк. Другите лица, които са загинали са: Андрей Трофимов технолог на ОКБМ и началник-управление на ОАО -Валерий Лялин.

По думите на представители те са пътували за съвещание в Петрозаводск.

В самолета са пътували четирима чужденци и четирима души с двойно гражданство, съобщи руското министерство на извънредните ситуации, цитирано от Интерфакс.

От министерството посочиха, че по уточнени данни на борда на разбилия се самолет е бил един гражданин на Швеция, един гражданин на Холандия, двама граждани на Украйна, а също така четирима души с двойно гражданство - руско и американско.

Малко по-късно министерството на външните работи на Украйна потвърди данните за смъртта на двама украински граждани. „Украинското външно министерство потвърждава, че в резултат на самолетната катастрофа в Петрозаводск са загинали двама граждани на Украйна", съобщи говорителят Александър Дикусаров, цитиран от Интерфакс.

Пътническият самолет на авиокомпания Русаеро извършил "твърдо приземяване" в Карелия и при удара в земята се е разпаднал.

Самолетът с 5-члeнен екипаж е излетял от московското летище "Домодедово" в 22:30 часа местно време и е трябвало да се приземи в Петрозаводск 4 минути след полунощ. Машината обаче е паднала на 15 км преди да достигне летището. Други източници посочват, че самолетът е паднал на магистрала, която се намира на 700 метра преди началото на пистата на летището.

На мястото на катастрофата пристигнали 9 пожарни коли, спасители и екип на Министерството на извънредните ситуации.

Намерени са "черните кутии" на самолета.

Междувременно стана ясно, че телата на четирима от загиналите вече са закарани в градската морга. Предстои да бъдат транспортирани и телата на други петима загинали, чиито тела са извадени изпод отломките.

На този етап специалистите отказват да коментират какви са версиите за инцидента. Стана ясно, че със случая се заема специална комисия. По предварителна информация причината за катастрофата са лошите метеорологични условия.

Една от възможните причини за катастрофата е 5-секундно прекъсване на захранването към светлините, очертаващи пистата за излитане и кацане, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на председателя на комисията за гражданска защита в Карелия Николай Федотов.

При заход за кацане в условията на гъста мъгла екипажът на самолета се отклонил на около 150-200 метра надясно от трасето за заход към пистата за кацане.

Очаква се роднините на загиналите да пристигнат в Петрозаводск около 10:20 сутринта местно време.