Сирия ще предаде химическите си оръжия под международен контрол. Това заяви в ефира на руската телевизия "Русия 24" сирийският президент Башар ал Асад.

Асад уточнява, че действията идват в отговор на руската страна, която призова по-рано днес сирийският режим да предаде химическите оръжия на четири етапа, като започне с това Дамаск да стане член на Организацията за забрана на химическите оръжия.

По думите на сирийския президент споразумението за предаване на оръжията ще започне да действа месец, след като Дамаск подпише конвенцията за забрана използването на химическо оръжие.

Според мен месец след подписването Сирия ще започне да предава на международните организации данните за запасите си от химическо оръжие. Това са стандартни процеси, които са разписани и ние ще се придържаме към тях, уверява Асад.

Той коментира също така, че сирийската опозиция също има в арсенала си химически вещества, част от които получава от чужбина.

Според Асад нито една страна в Близкия Изток - в това число и Израел, не трябва да има химическо оръжие.

Ако търсим стабилност в региона, трябва всички страни да се придържат към споразумението. И първа трябва да бъде Израел, тъй като тя има атомни, химически и биологични оръжия, както и всякакви други за масово поразяване, подчертава сирийският президент.

По думите му, проектът за ликвидиране на оръжията за масово поразяване в Близкия Изток е предлаган и преди, но САЩ са го възпрепятствали, за да може именно Израел да притежава подобни оръжия.

САЩ трябва да спрат да провеждат „политика на заплахи", заяви президентът на Сирия.
„Това е двустранен процес, в който, преди всичко, САЩ трябва да прекратят политиката си на заплахи по отношение на Сирия и да спрат оръжейните доставки за терористите в страната ни", изтъкна Асад.

„Когато видим, че Вашингтон действително иска стабилност в нашия регион и престане да заплашва и да се стреми към нападение, тогава ще приемем, че необходимите процеси могат да бъдат доведени до край", поясни сирийският лидер.

Башар Асад смята, че случаят с употребата на химическо оръжие край Дамаск на 21 август е американска провокация.

Коментарът идва непосредствено преди руският външен министър Сергей Лавров и американският му колега Джон Кери да се срещнат в Женева, за да обсъдят детайлите на инициативата.

Всички химически атаки, които са били проведени в Сирия, са дело на опозиционните бойци, заяви още сирийският президент.

Терористите се опитват да направят така, че да провокират американско нападение срещу Сирия", изтъкна Асад.

САЩ обвиняват сирийския режим в убийството на стотици души при химическата атака, станала на 21 август в Дамаск.
Правителството на Сирия обаче отрича твърденията, хвърляйки вината изцяло върху бунтовниците.