Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) призовава МЗХ за реакция относно забраната за продажба на семена от селскостопански институции.

Заповедта е издадена от председателя на Селскостопанската академия , смята проф. Петър Славейков.

Членовете на НАЗ внасят писмо до министър Мирослав Найденов, с което настояват за съдействие от страна на министерството. Според зърнопроизводителите заповедта ще се отрази пагубно върху реколтата през следващите три години.

Има реален риск от проблеми за следващите селскостопански години, тъй като българският зърнопроизводител, купувайки семена, ги ползва в продължение на няколко сеитбени кампании", смята Ангел Вукодинов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Според асоциацията ненавременното разрешаване на възникналия проблем ще се отрази пагубно върху реколтата от пшеница, ечемик, ръж и тритикале през следващите години. НАЗ се обявява в подкрепа на българското семепроизводство и с оглед на започващата подготовка за есенната сеитба настоява за съдействието на МЗХ за незабавното разрешаване на казуса със заповедта на ССА.