За четирите години мандат на ГЕРБ българската икономика и държава ще се натоварят с 2 милиарда годишни плащания само за енергетика. Обикновеният българин за следващите 20 години ще трябва да плаща 5 500 лв., за да компенсира безумствата на тези храбреци.

Това заяви Румен Овчаров, след като разясни какъв договор е подписало правителството в Уестингхаус и колко много губим от спирането на проекта „Белене".

„5 500 лв. допълнителна сметка за ток ще плаща всеки българин - от новороденото. Като се извадят децата, сметката отива на 10 хиляди лева", подчерта лидерът на БСП Сергей Станишев и коментира: „Плаща се за некомпетентност, а когато има такива печалби за някои, сигурно има и големи комисионни за някои".

По думите на Румен Овчаров българското правителство геройски мълчи какво е възложило на Уестингхаус, но американците като по-наивни са си казали - на тях са им възложили два варианта, като единият е да изберат собствените си ядрено гориво, система за управление, турбина и да ги закачат на руския реактор, а другият вариант - да изберат собствения си ядрен реактор и собствената си ядрена централа, т.нар. "IP 1000".

Първият вариант е невъзможен - руски реактор с американско ядрено гориво и американска система за управление и японска турбина е такъв Франкенщайн, какъвто не съществува в света и не може да бъда лицензиран никъде - нито в ЕС, нито в България, а още по-малко да получи разрешение от руския главен конструктор, подчерта Овчаров.

Опити с американско ядрено гориво са правени в две държави в Европа - Чехия, която се отказала и минала на руско гориво и Украйна, която в момента приключва експеримента си, посочи Овчаров.
Третият опит - в България според него е изключително опасен. „Да възложиш на Уестингхаус сам да оцени достойнствата на собствената си система е нахалство", добави бившия енергиен министър.

Според него, ако бяхме реализирали проекта „Белене" догодина щяхме да получаваме реални печалби, които да финансират самия проект, обаче вместо това имаме 250 милиона кредит към BNP Pariba и 1 млрд. евро, които току-що ни обяви Русия да платим, ще трябва да бъдат платени от нас. Като добавим и 700-те милиона от двойното увеличаване на цената на газа, и стават 2 милиарда, обясни Овчаров.

Той алармира, че в „Козлодуй" се спестява от инвестиции в безопасност. За тази година за „Козлодуй" са планирани 135 милиона, а са реализирани 17 милиона, посочи още Овчаров.

Станишев категорично заяви, че БСП ще се бори за референдум за Белене. Няма никакви основания да се говори, че референдумът не е от правомощията на парламента и бил незаконен.
Не. Този парламент се произнесе по върпоса, значи е в правомощията му, каза Станишев.

Той посочи, че подписката за Белене е внесена в парламента и че върви проверка от ГРАО.
Ние ще настояваме в рамките на законния тримесечен срок от внасянето да приключат всички процедури, подчерта той и добави, че има индикации, че ГЕРБ ще се постараят да отлагат и да бавят нещата.

Станишев предположи, че ще се опитат да променят върпоса и изтъкна, че 770 хиляди души са се подписали за референдум с този въпрос.

Той съобщи още, че БСП са правили предварителна проверка на подписите и че имат основание да смятат че ще бъдат верифицирани необходимите над 500 хил. валидни подписа.