В НИМ е постъпил изключително ценен паметник на римското изкуство, съобщава директорът на музея проф. Божидар Димитров.

Постъпилата в НИМ херма е много добър екземпляр на римската мраморна пластика. Тя е с височина 102 см, с пирамидална форма, завършваща с добре моделирана глава на бога Хермес.

Чертите на лицето и прическата са прецизно и детайлно изработени, върху главата като продължение на прическата е оформена пресечено-конусовидна част (ехинос), в която е разположен железен щифт.

По обясненията на професора този тип херми са различни от откритите в частни вили, тъй като представлява архитектурен детайл от голяма обществена сграда - гимназион или палестра, които са част от обществените постройки в големите римски градове.

Подобни паметници не се откриват в малки провинциални градчета от типа на Перперикон, изтъква Димитров, продължавайки задочния си спор с колегата си Николай Овчаров.

Хермата датира от втората половина на ІІ в. сл. Хр. и е открита в района на Сандански, което дава основание да предположим че е от Никополис ад Нестум - голям римски град известен с това, че там е образувана първата християнска община от ученика на Исус Христос, апостол Павел.