БСП иска създаване на временна анкетна комисия по случая Калина Илиева. Това обяви Ангел Найденов на брифинг в парламента.

Социалистите предлагат комисията да се създаде на паритетен принцип. От БСП нямат претенция за председателското място в нея, но според тях добре би било то да е за опозицията.

Проектът за създаване на временна комисия социалистите са предложили на ДПС и РЗС, но очакват в зала то да бъде подкрепено и от другите политически сили.

Обект на работата на комисията е да установи фактите и обстоятелствата около назначаването и освобождаването на бившата шефка на ДФ "Земеделие", ролята на министъра на земеделието и кой носи политическата отговорност за скандала.

Комисията според червените депутати трябва да установи в каква степен земеделският министър е контролирал работата на фонда, който е на негово подчинение, още повече, че той е и председател на управителния съвет на институцията.

Ангел Найденов посочи, че трябва да се изяснят и сигналите, които Илиева е подала към разследващите органи.

Отговаряла ли е Калина Илиева на изискванията като образователен ценз в длъжностната характеристика на заеманата от нея позиция, какви ръководни умения и какъв опит е притежавала тя, за да бъде избрана на този отговорен пост, за структура, която контролира 40% от общия обем от европейските средства, които предстои да усвоява България, попита Ангел Найденов.

Оказван ли е натиск при назначаването на Илиева, питат още червените депутати.

Каква е ролята на управителния съвет, запита от своя страна и Явор Гечев, председател на Младежкото обединение в БСП. Именно младежкото движение и Гечев преди няколко месеца поискаха доказателства от Илиева за нейното образование. Тогава те  алармираха и за някои странни действия на ексшевката на ДФ „Земеделие".