Един човек е застрелян от афганистанските сили по време на протести по повод инцидента с изгарянето на Корана в база на НАТО. Протестите продължават вече пети ден.

Инцидентът е станал в провинция Логар, южно от столицата Кабул, след като стотици ядосани афганистанци са влезли в сблъсъци с охранителните сили. Двама души са ранени, съобщиха официалните власти в провинцията, цитирани от „Ал Арабия".

Протести са организирани и в няколко други провинции.

В източен Афганистан демонстранти са хвърляли камъни по полицията и са се опитали да щурмуват правителствената сграда в провинция Лагхман, по информация на регионалната власт.

Около 1000 протестиращи са се събрали в провинция Лагхман. В началото протестите са били мирни, но шефът на полицията Абдул Рахман Сарджанк заяви, че бързо демонстрантите са започнали да хвърлят камъни и да атакуват правителствената сграда. Не се съобщава за убити, но Сарджанк обяви, че няколко души са „стъпкани" от тълпата.

Най-малко 25 души са убити и стотици са ранени от вторник насам след като стана ясно, че религиозни книги на мюсюлманите и Корана са били хвърляни в огъня, където се изхвърля боклука в американската въздушна база Бахрам.

Вашингтон официално се извини за случило се, но това не спря хиляди афганистанци да излязат по улиците на силно религиозната страна.