Външният министър на Франция Лоран Фабиюс заяви след пристигането си в Иран, че е време да се съживят отношенията между двете страни, след като сключеното ядрено споразумение позволява такава промяна, цитиран от „Франс прес".

„Това е важно посещение", каза Фабиюс пред журналисти във френското посолство в Техеран.

Френският топ дипломат заемаше твърда позиция в преговорите с Иран. Той беше остро критикуван от ирански медии, които го наричаха „пречката" в пълния успех на разговорите за ядрената програма на Ислямската република.

Признавайки, че трябва да се свърши много работа, за да се подобрят отношенията между Техеран и Париж, Фабиюс изтъкна, че двете страни могат да спечелят от последното дипломатическо развитие.

Ние сме две големи, независими страни, две големи цивилизации. Истина е, че през последните години, причините са известни на всеки, отношенията охладняха, но сега благодарение на ядрената сделка нещата могат да се променят, обясни френският дипломат.

Описвайки еднодневното посещение в Иран като възможност за възстановяване на връзките, „особено в икономическата област, защото има много неща, които можем да направим заедно", той не пропусна да спомене и ключовите различия.

Има редица точки, по които имаме различия, каза той, имайки предвид регионалните конфликт в Сирия, Йемен и отказа на Техеран да признае Израел.

Фабиюс се среща с иранския си колега Мохамед Джавад Зариф и с президента Хасан Рохани. По време на срещата с Рохани той ще му предостави писмо от френския президент Франсоа Оланд. Външният министър на Франция заяви още, че Оланд кани Рохани във Франция.