Изнесената "информация" очевидно е почерпена от стари "жълти" вестници и съмнителни по своята достоверност публикации, се казва в изявление на прессекретариата на държавния глава по повод брифинга на РЗС.

На него Янев и хората му обвиниха президента Първанов и семейството му за финансови далавери. По този повод президентът опровергава изнесената информация.

Закупеният от семейството на президента поземлен имот не е 8500 кв.м., а 1/3 идеална част от тази площ и представлява земеделска земя извън регулация и без инфраструктура - нива. Това ясно е записано в съответния нотариален акт.

От Дондуков 2 припомнят, че имотът е надлежно деклариран в Декларацията на Георги Първанов за Сметната палата за 2007 г. и ясно е отбелязано, че покупката е направена със средства от банков кредит, изтеглен от Георги Първанов. Сумата е преведена по банков път.

По повод покупката на апартамент от сина Владимир Първанов се уточнява, че застроената площ е 125,94 кв.м.

Тази цифра обаче удобно не се споменава, защото очевидно не се вмества в натрапеното твърдение за "ниската цена", коментира държавният глава.

Уточнява се, че имотът е платен с банков кредит в размер на 90 хил. евро (82 хил. евро ипотечен и 8 хил.евро потребителски кредит), като се изтъква, че Владимир Първанов е с 10-годишен стаж, висококвалифициран програмист, със собствени доходи, надлежно декларирани.

Изявлението завършва със следния коментар.

След дадените от РЗС две поредни пресконференции в рамките на една седмица остава висящ въпросът в какво всъщност е прегрешил президентът. В това, че е "сиромахомил", който не притежава нищо освен "пернишки голф" или за това, че е подпомогнал (безвъзмездно, а не под формата на заем) 30-годишния си син в дръзкото му начинание да си купи апартамент, ипотеката за който ще изплаща до пенсия.