Цветан Цветанов иска да го съдят, съдът обаче - не. От днес наказателното преследване по третото дело срещу новия-стар депутат на ГЕРБ е прекратено.

На днешното заседание на Софийски градски съд срещу заместник-председателя на ГЕРБ по обвинение за неупражнен контрол върху прилагането на СРС-та се оказа, че Цветанов доброволно се отказва от новопридобития си депутатски имунитет, но съдът не може да го приеме.

Бившият шеф на вътрешното ведомство представи пред магистратите декларация, с която самоволно сдава защитата си от законово преследване. По думите на адвоката му Менко Менков с този си акт той показва, че търси бърз и справедлив процес, а не бягство от закона.

Оказа се обаче, че волеизявлението на Цветанов няма никаква правна стойност. Позовавайки се на решения на Конституционния съд, съдебният състав счете, че Цветанов влиза в правомощията си на депутат от съобщаване на решението на ЦИК, а не от конституиране на Народно събрание, каквото в момента още няма.

Доказателство за това е и фактът, че депутатите почват да получават начисляване на заплати от деня на обявяването им като такива, а не от първото заседание на парламента.

Декларацията на Цветанов обаче би била валидна само ако е представена и пред Народно събрание, а не пред съда, защото именно парламентът му дава или отнема имунитет.

Припомняме, вчера президентът Плевнелиев обяви, че свиква новия парламент на 27 октомври.

Желанието на подсъдимия да се откаже от неприкосновеността си няма никакво значение, прецени съдът. Според магистратите вторият в ГЕРБ може да се откаже от депутатска закрила само и единствено, ако главният прокурор внесе пред председателя на парламента искане за снемане на имунитет и тогава Цветанов доброволно се откаже от него без гласуване в пленарна зала.

Докато това не се случи обаче, заместник-председателят на ГЕРБ остава под закрила на статута си и не е обвиняем. Наказателното производство се спира, макар и другите трима подсъдими - бивши шефове на СДОТО, не се ползват от подобна защита от закона.

Никога не съм се крил зад депутатския си имунитет, обяви на излизане от съдебната зала Цветанов. Според защитата му това не е било излишна демонстрация, след като се знае, че декларацията няма правна стойност.

Припомняме, че и при 42-то НС Цветанов подаде подобно заявление пред съда и то отново не беше зачетено за валидно. По думите на адвокат Менко Менков е теоретично възможно главният прокурор Сотир Цацаров дори да не поиска имунитета му и затова действието на Цветанов всъщност е демонстрация на вяра в правосъдието.

Дясната ръка на Бойко Борисов обясни, че не е показал подобна самоинициатива и по делото за клевета срещу него, на което той изобщо не се яви нито веднъж, с мотива, че не е бил призован за него.

Припомняме, по делото, образувано след жалба на съдия Мирослава Тодорова срещу Цветанов, ексвътрешният министър и неговата защита прибягнаха до хитри хватки то да не започне в Софийски районен съд.

Решението на СГС подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Междувременно Менков обяви, че ще изпрати писмо до главния прокурор, за да може по-бързо да бъде решен казусът с имунитета на Цветанов и процесът да се придвижи към финал по-бързо.

Припомняме, по този начин протече и вчерашното заседание на СГС по делото за хулиганство и лека телесна повреда срещу атакист номер едно Волен Сидеров. Той не се яви лично и не даде заявка, че е готов да се откаже от имунитета си, но съдът прекрати производството срещу него именно поради закрилата му от закона.

Държавното обвинение намекна, че все пак няма да се откаже от правораздаване и ще иска имунитетът на Сидеров със свикването на парламент.