Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров са се съгласили в телефонен разговор, че Женевското споразумение от 17-и април е най-добрата основа за възстановяване от кризата в Украйна.

"На 29-и юли разговарях по телефона с Джон Кери. Ние винаги говорим конструктивно и си казваме истината. По време на разговора вчера аз обърнах специално внимание на необходимостта за незабавно прекратяване на огъня от страна на украинската армия. Призовах да се спре нарушението на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Кери обеща да изпрати подходящ сигнал и ще видим как Киев ще го възприеме", каза руският външен министър.

"На второ място обърнахме специално внимание на Женевското споразумение, което разработвахме в продължение на осем часа, а нашите западни партньори отказаха да подкрепят в Съвета за сигурност на ООН и ОССЕ. Кери се съгласи с мен, че то е най-добрата основа за по-нататъшна работа. Споразумението предвижда незабавното прекратяване на огъня, започване на процес на конституционна реформа с участието на всички региони в Украйна. Все още няма стъпки в тази насока", обясни Лавров.

Двамата лидери се договорили да се върнат към постигнатия консенсус на 17 април и предстоящата среща в Минск да се съсредоточи върху Женевското споразумение и пътната карта.