ПП АБВ е готова да участва и да помага на едно бъдещо управление, което ще следва програма и действия, които да доведат до подобряване на състоянието на държавата и на хората. Това заяви пред bTV Ивайло Калфин, зам.-председател на АБВ и народен представител. Той посочи, че коалиции между леви и десни партии има в цяла Европа и по света, но въпросът е те да не са безпринципни, а да са на база точни и ясни програми.

Калфин е категоричен, че АБВ в никакъв случай не би се включила в коалиция, чиято единствена цел е да събере аритметическо мнозинство.

Единственият начин за формиране на стабилно мнозинство е ГЕРБ да убеди БСП за съставяне на коалиция, категоричен е зам.-председателят на АБВ. „Ние сме за това в България да има едно стабилно и силно правителство, което да може да управлява възможно най-дълго, защото постоянната политическа несигурност и чести избори не спомагат за управлението на държавата и стабилизирането и засилването на икономиката", обясни той и прогнозира нови избори, ако не се постигне търсената политическа стабилност.

ГЕРБ са победителите на последните избори, те имат най-голямата парламентарна група и тяхна е отговорността да се опитат да създадат едно стабилно и широко подкрепено правителство, подчерта Ивайло Калфин. „Ние от АБВ бихме подкрепили коалиция между ГЕРБ и БСП, че дори и правителство на малцинството, но по определени теми. Коалиция между ГЕРБ, ПФ, РБ и АБВ е само аритметика", обясни зам.-председателят на АБВ.

Ивайло Калфин определи като положителен факта, че в изминалата седмица на консултации между парламентарно представените партии най-сетне се е заговорило за конкретни политики и платформи - нещо, което беше пропуснато в предизборната кампания.