ГЕРБ разширява влиянието си в Турция. С тази цел вътрешният министър Цветан Цветанов и депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева, която е от Кърджалийски избирателен район, се срещнаха с български изселници в Турция. Срещата се състоя в непринуден дух в НС.

Изселниците припознаха ГЕРБ като своя партия и поискаха ГЕРБ да открият свой офис в южната ни съседка. Тази идея бе радушно приета от министър Цветанов. Той обеща да посети Турция, където да дискутира с тях партийни въпроси. В замяна изселниците обещаха солидна членска маса за партията на премиера Бойко Борисов.

Партия ГЕРБ е партия на всички българи, заяви Рафет Улутюрк. Дойдохме да направим нов мост между хората, които са тук в България и тези, които са в Турция, подчерта той. Никоя друга партия не идва в Турция да разговаря с хората, оплака се Рафет Улутюрк и похвали Цвета Караянчева, която редовно посещавала сънародниците ни в Турция и то в извънизборно време.

Той се оплака от ДПС и продължи със суперлативите към депутатката от ГЕРБ: "За Цвета в Кърджалийско се говори макар да е депутат първи мандат, а за нашите (от ДПС, б.р.), които са с по няколко мандата никой не говори".

Най-развълнуван от срещата беше Рамазан Чакър, чиито деди са от Кърджалийския регион и Шумен. Той сподели, че искрено се трогнал, когато Цветан Цветанов, говорейки за отношенията между България и Турция, използвал думата "комшии", която е с турски произход. Комшулукът винаги е двустранен, заяви Рамазан Чакър и отчете възхода в отношенията между двете страни.

Чакър посъветва силовия министър България и Турция да засилят двустранните отношения в сферата на земеделието, тъй като страната ни била богата на ресурси. Той каза още, че Турция се обогатила от към експерти след изселването в края на 1989. Изселниците поискаха да станат членове на партия ГЕРБ, но това ще стане най-вероятно след откриването на партийния офис там.

Разяснени им бяха и избирателните им права. От БУЛТЮРК обещаха да осигурят на ГЕРБ достатъчна членска маса, за да "провалим работата на ДПС", поясни Мюмюн Исмаил. Засега се мисли къде да е партийния офис. Изборът е между Истанбул, Бурса, Измир.

Партия ГЕРБ е партия на всички български граждани независимо от техния етнос, заяви министър Цветан Цветанов. Той коментира пред изселниците, че у нас има политици, които искат противопоставяне - националистите и ДПС. Според вътрешния министър това поражда омраза, която ясно се вижда в българския парламент.

По регионите в страната обаче няма противопоставяне между християни и мюсюлмани, по думите на Цветанов. Местните хора се уважават взаимно и всеки един знае историята на България, категоричен бе той. Толерантността един към друг трябва да е в цялата страна и извън нея, допълни вътрешният министър.

Цветанов заяви още, че трябва да минат няколко години, за да осъзнаят хората какъв потенциал носи партия ГЕРБ. Той припомни опасенията на някои хора преди време, че когато ГЕРБ дойде на власт ще смени имената на българските турци, но това не е станало. Направихме много мостове с българи-мохамедани, подчерта Цветан Цветанов.

Министърът е убеден, че може да си сътрудничим с Турция в сферата на земеделието и затова, когато посети Турция смята да вземе със себе си и земеделския министър Мирослав Найденов.

Българското земеделие е много добро като продукция, а Турция е един много добър пазар, изтъкна Цветанов. Той обеща да се работи за това родените в България турски изселници и техните наследници да получат документ за постоянно пребиваване. Този документ ще се издава срещу справка за родствена връзка в България като изискването след получаването на този документ е те да посещават България по-често.

Цветанов обеща да се съкрати срокът, за който им се издават задгранични паспорти в посолствата, досега най-краткият срок е бил 6 месеца, като обеща да обсъди въпроса с външния министър Николай Младенов.