Летището в Балчик ще заработи скоро. Това обеща премиерът Бойко Борисов в присъствието на представителите на американската търговска камара в България и американския посланик Джеймс Уорлик.

Борисов поясни, че много пъти се е интересувал защо това военно летище не се ползва. Два дни работихме с Дянков, Московски, военния министър и в сряда ще го минем през Министерски съвет," каза той и добави, че вариантите са два - дали да се направи държавно предприятие и летището да бъде пуснато бързо или да се даде на концесия на голям инвеститор след месец-месец и нещо.

„В този прекрасен район на България ще бъде изключително удобно и за бизнеса, и за туризма да има действащо летище", подчерта още Борисов и заяви: „Обещавам, че максимално бързо ще бъде изградено и ще бъдете доволни."

Министър-председателят каза още, че утре ще бъде подписано политическото споразумение за „Набуко" в Турция, а в четвъртък ще бъде открита официално първата българска инвестиция в Румъния.

Борисов подчерта, че България - във времето на най-тежката криза, запази най-ниските данъци в ЕС и не се плъзна по плоскостта да увеличава ДДС и други налози, както направиха други страни.

Той изрази убеденост, че с промяната в Конституцията и с Пакта за финансова стабилност ще се гарантират всички бъдещи инвестиции в България. По думите му с този пакт ще се гарантира и на следващи правителства, че няма да дойдат популисти, които за една година да похарчат парите.

От своя страна финансовият министър Симеон Дянков се похвали, че е получил много положителни отзиви в академичните среди и други организации за този пакт и изтъкна, че такива стъпки обмислят и други европейски страни, като Румъния например.

Екоминистърът Нона Караджова съобщи, че вече са облекчени разрешителните режими - „За две години отменихме 6-7 разрешителни режима", изтъкна тя.

Джеймс Уорлик разказа за проведеното турне  за българо-американската общност в САЩ, по време на което е разговарял с много тамошни успешни бизнесмени - българи за това какво биха могли да върнат обратно в България. По думите на американския посланик тези инвеститори не само се вглеждат в България за своите инвестиции, но гледат и към европейския пазар и обмислят проекти за Румъния, Сърбия и други страни.

Според Уорлик България трябва да е много атрактивна за инвеститорите.

В заключение той подчерта, че се предвижда второ подобно турне в САЩ с посланик Поптодорова. Посланикът изрази надежда, че и през 2011 година, както беше през 2010 година, САЩ ще бъдат най-големият чуждестранен инвеститор в България.