Софийският апелативен съд (САС) отхвърли молбата на Октай Енимехмедов за изменение на мярката му от домашен арест в по-лека, като се позова на факта, че са спазени правата му според Европейската конвенция за правата на човека.
Освен това през 2012 г. Октай е осъждан за хулиганство, поради което му е наложена глоба, която той не е заплатил.

Въпреки това, с представеното от атентатора на Доган удостоверение за регистрация за парламентарните избори (той е независим кандидат-депутат) съдът разреши от 1-ви до 5-и октомври включително Октай да може да напуска дома си.

До месец пък се очаква САС да се произнесе по обжалваната присъдата на Енимехмедов.

В началото на заседанието Енимехмедов поиска мярката му за неотклонение домашен арест да бъде променена в най-леката - подписка, за да се включи пълноценно в битката за парламентарните избори.
Пред съдебния състав той представи писмено доказателство за това, че фигурира в списъците като кандидат за депутат, поради което настоява да упражни конституционното си право.

Междувременно днес на втората инстанция тръгна делото срещу Енимехмедов за покушението срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Прокуратурата още в самото начало направи искане за нова балистична експертиза, която да установи колко изстрела всъщност е искал да произведе Октай Енимехмедов. Съдът обаче счете, че направеното искане е неоснователно, тъй като оръжието вече е било подложено на анализ.

Според самия Енимехмедов, след като оръжието му е блокирало, е ясно, че по никакъв начин не е имало умисъл за нараняване на Доган.

Прокуратурата настоя апелативните съдии да отменят присъдата на първоинстанционния съд в частта, в която Октай е оправдан. Според прокурора умисълът се доказва от действията му, а именно - презареждане на пистолета след първия опит за изстрел, както и опитът да скъси разстоянието от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Според водещия обвинител Октай е знаел, че на по-малко от един метър използването на оръжието е опасно.

Защитата на Енимехмедов, адвокат Аврамова, заяви от своя страна, че това, което прокурорът се опитва да представи, излиза извън събраните доказателства. Тя изтъкна, че за година извършените разпити на множество свидетели и проведените експертизи разкриват една и съща фактическа обстановка. По думите й, заявеното от прокурора по отношение на скъсяването на дистанцията е факт, създаден от самия него.

Аврамова поиска да се потвърди частта на присъдата на СГС, в която Енимехмедов е признат за невинен и апелира за отмяна на присъдата в частта, в която подзащитният й е признат за виновен за опит за убийство. Аврамова настоя още апелативните съдии да намалят размера на наказанието на Енимехмедов.

От своя страна Енимехмедов отново заяви, че не се чувства виновен. Той за пореден път изтъкна, че е държал Ахмед Доган да бъде разпитан, но това така и не се е случило. Енимехмедов е виждал в това възможност за съда да докаже своята независимост.

Припомняме, че на 26 февруари 2014 г. състав на Софийски градски съд осъди Октай Енимехмедов на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим за нападението над почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тогава Софийският градски съд реши, че младежът трябва да лежи в затвора заради закана, а не заради опит за убийство, както и заради хулиганство. Присъдата можеше да бъде обжалвана в 15-дневен срок.

След като Октай Енимехмедов обжалва присъдата на СГС, САС го пусна от ареста на 12 март и постанови да стои под домашен арест.