Искри между „Атака" и служебния министър на околната среда в пленарна зала. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) няма да допусне незаконосъобразни методи за добив на нефт и природен газ.

Това заяви в НС екоминистърът Светлана Жекова по време на изслушване на министъра на околната среда и водите на България относно Решение № 28 - ОС/2014 г. за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие на цялостен и годишен работен проект за 2014 г. за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на Блок „1-11 Вранино".

С въпросното решение, по думите й, се съгласува работен план за търсене и проучване на природен, не на въглищен газ. Министърът увери, че се защитава националния интерес. В съответствие с влезлите в сила от април през 2012 година разпоредби на ЗИД на Закона за опазване на околната среда, всички проучвателни сондажи на нефт и газ са предмет на процедурата по Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) в България.

Страната ни е една от малките държави, които въвежда задължителен ОВОС или преценка за ОВОС по отношение на добив на природен нефт и газ. Нито МОСВ, нито аз в качеството си на служебен министър бихме посегнали на добруването на нашата обща златна Добруджа, камо ли да се подпишем пред гибелта й, категорична бе Светлана Жекова.

За да се избегнат всякакви спекулации на този ранен етап на планиране на дейностите не се изпълняват такива, които да са предмет на оценка по ОВОС или на екологична оценка по реда на Закона за опазване на околната среда, убедена е екоминистърката.

Тя намекна, че националистите проявявали псевдозагриженост, което ядоса лидера на националистите Волен Сидеров.

Той обвини Светлана Жекова, че се държи нагло и арогантно. Жекова освен, че лъжете, вие се държите арогантно и не уважавате НС, изтъкна националистът. Вие сте длъжни да обяснявате защо сте дали това разрешение да дупчат добруджанска земя, ядоса се Сидеров.

По думите му Жекова се държала в пленарна зала като надзирател в женски затвор. Нямате право на това, подчерта лидерът на „Атака". Такива като вас накрая ще отидат в затвора, закани се националистът.

Позволихте да дупчат златната добруджанска земя, но и продадохте България, каза Волен Сидеров. Къде е добруджанското лоби, бе колеги?, попита и атакистката Калина Балабанова. Всички гербери от Добружда, по думите й, се изнесли по терлици при обсъждането на темата.Тя не отговори на моя въпрос, тя е една лъжкиня, обясни депутатката поведението на екоминистъра.  Атака внася предложение, с което да

В подписаното от вас решение вие издавате  разрешение на фирмата Парк плейс Енерджи Корп да търси и проучва нефт и газ за периода 2014-2019, подчерта Калина Балабанова.  Според националистката това надхвърля отредените й правомощия спрямо Конституцията.

Тя поиска отговор от министъра какви са причините да издаде такова пагубно за Добруджа и България разрешение. Чии точно интереси защитавате, защото е повече от видно, че не защитавате българските интереси, попита още Балабанова.

Въпросната фирма е регистрирана в щата Невада и е с представител Мохамед Ийаз Кан, Дейвид Майкъл Топсън, Скот Чарлс Ларсън, Артър Алвин Дъглас Халерън и се занимава с търсене, проучване и добив на въглища, течни въглищни горива, вторични продукти от въглища и въглищни газове и др.

Самата Парк плейс Енерджи Корп, по думите на националистката, признава, че ще ползва стари сондажи, които са на 1300-1500 метра. Фирмата не посочва каква технология ще използва, притеснени са националистите. Президентът на фирмата признава пред медиите, че иска да добива въглищен газ на територията на Добруджа.