Тържественото слово за Съединението на президента Георги Първанов беше освиркано в Пловдив, предаде радио „Дарик".

От групата на ДСБ, които до този момент, тихо и кротко седяха скрити в тълпата, извадиха предварително подготвени плакати, които са с доста провакативни надписи като „Уволнени сте! Станишев, Царят и Доган на Русия армаган! Прогонихте децата ни! Коце и сие, всички с досие!"

Изненадващо срещу тях се надигнаха и младежите от клубовете „Съхрани българското", които също освиркваха президента. Получи се нещо като своеобразно надсвирване между младежите и представителите на ДСБ, което заглуши словото на президента.

„България е успявала, когато се е обединявала около значима кауза. Ние се нуждаем от ново Съединение, но не в името на присъединяване на нови земи, а за Съединение на сили, воля, интелект, за да градим бъдещето на България", призова Георги Първанов.

Една от най-атрактивните групи беше традиционно на воеводите на ВМРО, които се появиха с тъпани и байраци.

Инцидент се получи още преди да започне събирането на площада със симпатизанти на „Атака", на които бяха конфискувани два плаката с провокативно съдържание, включващи свастики и ликовете на Доган, Първанов и Сакскобургготски. Петима от тях са задържани в конферентната зала на Областната дирекция на „Полицията", където пък депутатът Павел Шопов води разговор с Михай Миков, за това защо са задържани.

Симпатизанти на „Атака" са се събрали пред полицейското управление.