83 на сто от бюджета на старата Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС) 2007-2014 вече е достигнал до крайните бенефициенти на проектите. Това се похвали пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя изрази надежда, че няма да има загубени европейски пари от предния програмен период, насочени към сектор „Околна среда".

„В момента върви ускорено процесът по изграждане на съоръженията по тежките проекти в секторите - ВиК и отпадъци", обясни още екоминистърът.

Въпреки това министър Василева призна, че има и рискови проекти по старата ОП „Околна среда". Такива проекти са изпълняваните в сектор „Отпадъци" в Ямбол, Разлог, Самоков и Русенско. Забавяне на дейностите по проекти пък в сектор „Води" има в Банско и Шумен. „Постигнали сме като договореност с Европейската комисия за това, че ако има рискови проекти, които попадат в обхвата на условията и критериите, да бъдат оставени за следващия програмен период", посочи министърът.

По отношение на новия програмен период министър Василева обяви, че окончателният вариант на ОП „Околна среда и води" вече е гласуван от Министерски съвет и изпратен на Европейската комисия. От там от своя страна са уверили, че страната ни може да получи одобрение за тази програма максимално бързо.

Имаме две нови приоритетни оси, които са обособени по програмата. Едната е свързана с управление и превенция на риска от наводнения и свлачища, а другата е за подобряване на качеството на атмосферния въздух", разказа министърът на околната среда и водите.