България и Румъния са единствените страни в Европа, в които смъртността от рак на простатата продължава да расте. Това съобщи националният консултант по урология проф. Александър Хинев, цитиран от Дарик.

Той открои като една от причините за тревожните данни у нас късното диагностициране на заболяването. Малко мъже посещават уролог за профилактичен преглед. От 1995 г. насам във всички останали държави на Стария континент смъртността се понижава.

Ракът на простата у нас е на второ място по честота след рака на белия дроб. Около 2000 души се диагностицират със заболяването всяка година. Рискът от развитие на рак на простатата се увеличава 12 пъти, ако човек има двама или повече роднини със заболяването, уточняват специалистите.

Оказва се, че заболяването се открива по-често в големите градове. Специалистите съветват всеки мъж на възраст над 45 години веднъж годишно да посещава уролог.

Председателят на Българското онкологично дружество проф. Асен Дудов коментира, че често пъти симптомите съвпадат с тези на доброкачествено разрастване на простата. То се наблюдава често при мъжете към средата на 40-те и 50-те години. Симптомите са затруднение при уриниране, забавяне на този процес, доскомфорт в малкия таз и по-честото ставане нощем. По думите на специалиста коварното е, че може да няма никакви симптоми и заболяването да се открие в стадий, в който вече има метастази.

В края на следващия месец в София, Пловдив, Варна и Плевен ще се проведат безплатни профилактични прегледи.