Нови тоги ще имат работещите в системата 2 400 съдии и 1700 прокурора.
Старите, познати от 2002 година, ще бъдат заменени с решение на Висшия съдебен съвет, което се очаква да стане на 28 януари - сряда.

Основната причина за смяната е в неудобствата, които създаваха досегашните тоги на магистратите.

Те поискаха от ВСС да осъвременят материала, от който е изработена тогата, както и модела.
Становище по въпроса до ВСС адресираха и медици - д-р Ели Йорданова, която е управител на службата по трудова в медицина в Съдебната палата.

Съгласно изискванията на ЗОП, обявяването на поръчката, както и решението за нейното откриване е обнародвано за първи път и в официалния вестник на ЕС, освен в Държавен вестник.

Избора на новите тоги  събра на едно място представители на Съюза на съдиите, Асоциация на прокурорите, съдии, прокурори.
Те дадоха своите становище след което е избрана фирма - изпълнител  "КАЛЕБО" ЕООД гр. София.

Изработването на тоги ще бъде от естествени материали, които да не причиняват здравословни проблеми и да не създават неудобства на съдиите и прокурорите, каквито причиняваха досега ползваните тоги, изработени от микрофибър - плътна материя, която се използва за изработване на горни облекла през студените месеци и при високите летни температури предизвиква изпотяване, запаряване на тялото, обриви от прегряването).

Тогите ще се заплащат от самите магистрати, тъй като по закон те получават ежегодно пари за дрехи, уточняват от пресцентъра на ВСС.

Тога за прокурори:

Цвят вишнево червена (какъвто е цветът на сега използваните прокурорски тоги). Предни части с по две чупки. Гръб - цял, с външна плоха в средата  и  по две  странични чупки. Ръкав - прав, едношевен.
По линия на дължината на подгъва сатенена лента. V- образно деколте със сатен. Скрито закопчаване  по линия на предния борд.

Тога за съдии:

Цвят - черен, антрацит. Предни части с по две чупки. Гръб - цял, с  външна плоха в средата и  по две странични чупки. Ръкав - прав, едношевен.   V-образно деколте . Закопчаване по линия на предния борд.

Допълнителен аксесоар към тога за съдии: Бяла подвижна шал-яка от полиестерна коприна с чупки, два броя.