Тази безумица да търсиш някаква нова идентичност, фалшифицирайки историята на съседните България и Гърция до нищо добро не доведе Македония, а направи от центъра на Скопие един Дисниленд, на който се смее цял свят. Това заяви в интервю за БиТиВи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов във връзка с твърденията, че цар Самуил е македонец.

На въпрос ние на път ли сме да превърнем центъра на София в Дисниленд заради светещите очи на паметника на цар Самуил, Каракачанов изтъкна, че очите не светят, а отразяват светлината. Светещите очи на паметника не са с електрически крушки, а със специален полускъпоценен камък, който отразява светлината. Според него в това няма нищо лошо.

Той коментира и публикации в македонски медии, в които се твърдяло, че паметникът на великия владетел в Скопие бил по-скъп и очите му не светели, като отбеляза, че може да е по-скъп, но е направен с правописна грешка. Пишело „Самоил". Каракачанов изтъкна, че навсякъде казват българският цар Самуил и откриването на паметника в София е бил добър повод да се приключи с глупавата свада около историята.

Лидерът на ВМРО подчерта, че е поканил премиера на Македония Никола Груевски на церемонията по откриването на паметника, защото смята, че е нормално България и Македония като две страни, в които живее един и същи народ и имат обща история, заедно да отбелязваме подобни големи събития. Това били и препоръките на Европейската комисия към Македония по доклада за нейния ненапредък в преговорния процес за Европа. Препоръчва се да се спре напрежението с фалшификациите на историята, напрежение между съседите и общите неща между България и Македония да се отбелязват заедно.

Каракачанов е категоричен, че писмото, което е изпратил до Груевски, е било изключително дипломатично и знак на добра воля и с искрената покана да дойде и да направи един жест. Лидерът на ВМРО не може да даде категоричен отговор защо Груевски не е откликнал на поканата - дали заради ситуацията в Македония или защото още не са „узрели".

Красимир Каракачанов смята, че понякога имаме странното качество да оплюваме всичко. Той попита какво не им харесва на тези, които оплюват паметника. Според него аргументите са най-различни и глупави.

Смята, че мястото на паметника е именно там, защото според голяма част от българските историци цар Самуил е роден в София. Най-старата запазена черква в София е „Св. София", която е буквално на 50 метра от паметника. Предполага се, че по времето на цар Самуил това е била действаща черква. Това е и площадът, на който идват всички официални гости на България и полагат цветя на Паметника на незнайния воин. Там е най-големият храм на Балканите - „Александър Невски", коментира Каракачанов. „Къде му е мястото? Може би в някой краен квартал, където ще дойдат същите те с флексовете, за да го нарежат", недоволства той.

Във връзка с критиките за това как изглежда паметникът той попита на какво трябва да прилича - на нещо, което не може да разбереш мъж ли е, жена ли е, животно ли е, кентавър ли е. Така ли трябва да изглежда паметник на един велик български владетел? Красимир Каракачанов призова тези, които критикуват, малко да прочетат какво е направил Самуил за запазване на българщината и съхранението на България. Така те щели да си го представят наистина малко по-героичен, а не като едно парче желязо като паметника при НДК, за който вече 10 години се спори дали да го има или не и когато го погледнеш не можеш да разбереш за какво става дума.

Той изтъкна, че в България има страшно много паметници, които са някакъв модернизъм. Когато се прави паметник на велик български владетел, е нормално да е разбираем, защото ще го гледат и деца, и ученици, категоричен е още Красимир Каракачанов.

Той сподели, че паметникът е издържан в един по-класически стил и на него лично му харесва.