Най-малко 16 са загинали при последните сражения между силите на сирийския президент Башар Асад и опозиционери в Хомс и Алепо, Сирия, предадоха световните информационни агенции. Сред загиналите са и деца, местни бизнесмени, както и двама военни. Около 200 са ранените.

Активисти съобщават, че районът е пред хуманитарна кататрофа. Продължителните сблъсъци са довели до липса на вода, храна, медикаменти и ток. Телефоните са прекъснати.

Припомняме, по-рано бе съобщено, че сирийските сили се готвят да щурмуват град Хомс, докато продължават дипломатическите усилия за допускане на хуманитарна помощ в страната.

Съобщава се, че сирийски войници, подкрепяни от танкове, са се струпали до град Хомс. Активисти смятат, че това може да е част от последния натиск на правителството за поемане на контрола върху разбунтувалия се град.

Правителствените сили обстрелват Хомс вече 26-ти пореден ден, като основно са насочили усилията си към квартала Баба Амр. Източник от сирийското правителство е заявил пред АП, че градът ще бъде „изчистен" до часове.

"Армията се опитва да влезе с пехота от към страната на футболния стадион Ал-Басел и именно там се разиграват ожесточени сблъсъци с автоматични пушки и тежки картечници", каза активистът Мохамед ал-Хомси, цитиран от Ройтерс.

Град Хомс е бил напълно изолиран след като правителствените сили са взривили подземен водопровод, който е бил използван за доставянето на продукти от отвън.

В момента се работи по нова резолюция срещу Сирия в Съвета за сигурност на ООН. Тя трябва да даде възможност за свободно предоставяне на хуманитарна помощ за гражданите на страната. Дипломати съобщиха, че работят много внимателно по проекторезолюцията, за да избегнат трето вето от страна на Русия и Китай, съобщи „Дойче Веле".

Припомняме, че Русия и Китай се възползваха два пъти от правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН при обсъждането на резолюция за Сирия.

Според сирийски организации повече от 8000 души са загинали от началото на протестите в страната, които започнаха през март 2011 година.