Произнасянето на имената на чуждестранни лидери е главоболие за водещите на новините по телевизията в целия свят, но се оказа, че в някои точки на света такава грешка може да им струва загубата на работното място.

Индийски телевизионен говорител обърка името на китайския лидер Си Цзинпин, който беше на посещение в Индия през последните три дни. Говорителят обърка първото име на президента с римското число XI, наричайки го в ефир "11 Цзинпин".

Гафът е станал късно вечерта в четвъртък в репортаж на държавната телевизия във връзка с първото държавно посещение на Си Цзинпин в Индия, съобщава "Франс прес".

Изпълнителният директор на телевизията заяви, че телевизионният водещ е бил уволнен, като ТВ каналът е предприел стъпки за избягването на подобни инциденти в бъдеще.

Държавната телевизия до не много отдавна беше единственият избор за телевизионните зрители в Индия, като тя в последно време търпи рязък спад на влиянието си, откакто частните телевизионни канали започнаха да излъчват в началото на 90-те години на 20 век.

Всъщност гафът е неудобно положение за правителството на новия премиер на Индия Нарендра Моди, който постла червен килим за Цзинпин, прекарвайки 64-ия си рожден ден като домакин на вечеря, дадена в чест на високия китайски гост. И гафът на ТВ водещия не се вписва в този почин...