Комисията „Кушлев" наложи обезпечителни мерки по бъдещ иск за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, срещу Александър Томов.

Общата стойност на имуществото  е 827 956 лв., съобщиха от комисията.

Наложени са обезпечителни мерки върху къща на два етажа с басейн в с. Студена, апартамент в София с площ от 153 кв.м. и подземен гараж, дялове в капитала на „Интернешънъл метал форуърдинг" ЕООД и на "Булинвест груп - АД". Запорирани са и 9 банкови сметки в български банки.

Комисията е констатирала, че установеният законен източник на доходи по отношение на бившия изпълнителен директор на „Кремиковци" и съпругата му не е достатъчен за придобиването на тяхното имущество.

От направения икономически анализ е видно, че разходите надвишават с 4 942 минимални работни заплати доходите на Томов, уточняват от комисията.

Комисията ще внесе искова молба в съда за отнемане в полза на държавата на имуществото след влизане в сила на присъда за извършени престъпления от НК.

Припомняме, на 7 юли 2007 г. прокуратурата повдигна обвинение срещу бившия президент на футболен клуб ЦСКА за длъжностно присвояване в размер на 3,5 милиона евро.

В края на януари тази година Томов беше обвинен и за присвояване от сметките на Кремиковци, като по този начин комбинатът е ощетен с 29 млн. лв.