Наказателна колегия на Софийски градски съд даде ход на делото за безстопанственост и имуществени вреди, нанесени от Валентин Димитров (Вальо Топлото) за близо 2 млн. лв.

Изслушани бяха трима свидетели, като най-скандалните свидетелски показания бяха представени от Илиана Качакова, отговорник по доставките в „Топлофикация" - София.

Тя разкри подробности от представителните разходи, направени в периода 2003-2006 г. от ръководството на дружеството.

Макар и адвокатите на подсъдимите да се възпротивиха на въпросите на прокурора за конкретните доставки, стана ясно, че са закупувани освен храни и безалкохолни напитки, всевъзможни глезотии за „представителни нужди".

Качакова каза, че Александър Павлов и Александър Найденов са хората, които са правили заявките и доставките, предназначени за кабинета на изпълнителния директор.

С лични шофьори са разполагали Валентин Димитров и Георги Рогачев.

Стана ясно, че до 2002 г. не е имало лимит на бюджета за представителни нужди. Разходите са предназначени за работни срещи с представителите на Световната банка и други институции.

Освен за най-належащи нужди и рекламни материали е имало закупуване на водни ски, джет, бинокли, отоплителни печки, косачка, пръскачки и други уреди и съоръжения за почивната база на дружеството в Приморско.

В хода на съдебното заседание най-скандалното разкритие бе наличието на служебен апартамент в кв. „Красно село" на 4 преки от „Топлофикация" - София.
Той се е използвал като приемна на дружеството, където са се провеждали работни срещи.

Жилището разполага с кухня, хол, трапезария и две спални. В него са отсядали командировани служители и служители на „Топлофикация" - София, които са имали достъп до цялото зареждане от храни и напитки.

Разбра се и за закупуване на материали за почивната станция в „Кокаляне", която се състои от основна сграда и бунгала. Стана ясно, че освен шофьори, част от управата на „Топлофикация" - София са били глезени и от рехабилитаторка.

Всички представителни разходи през периода са заплащани от „Топлофикация" - София като е имало и такива, поети лично от Димитров.
По думите на свидетелката това е ставало около година преди напускането му през 2006 г.

Според свидетелските показания на Качакова такъв тип разходи за представителни нужди са били правени и от предишни директори на дружеството, но не и за такива скъпоструващи съоръжения.

Според бившия административен директор на „Топлофикация" - София Христо Георгиев, на един от етажите на станцията в Приморско е направен ремонт, където са хвърлени повече средства и стаите са по-луксозни.

Там са отсядали както служители, така и гости. При наличие на свободни стаи е имало регламент управителят на станцията да ги обяви за свободно ползване срещу заплащане на външни лица.

Христо Георгиев потвърди, че в почивната станция в Приморско е имало наличие на джакузи, масажисти и рехабилитатори, както и водни техники и съоръжения за забавление.
Те са закупени през 1998 г. и са използвани от изпълнителния директор, бе категоричен свидетелят.

Юристконсултът на „Топлофикация" София Йорданка Станкова също е използвала масажорната в Приморско. Не стана ясно обаче как е плащано на масажистката.

Пред съда бе обяснено още, че Вальо Топлото е използвал за свои нужди джип „Лексус", като в автопарка на дружеството има още „Пежо" и „Сузуки Витара".

По думите на Георгиев с част от средствата за представителни нужди са били купувани освен напитки и храни, и алкохол, диетични храни и хранителни добавки.

Стана ясно, че обществена поръчка не е имало за изработка на рекламни материали и сувенири, освен това не са изпращани писма за оферти към рекламните агенции, с които „Топлофикация" е работила, което е в разрез със Закона за обществените поръчки.

Свидетелят не можа да каже на съда лицето, което е определяло от кои агенции да бъдат искани оферти. Според свидетелството на Христо Георгиев „Пирин турист" е имал договор с дружеството за станцията в Приморско.

Всички разходи са минавали през централното управление.

Христо Георгиев заяви, че му било забранено да се занимава с ремонта на почивния дом с основен мотив, че закъснявал с ремонтирането.

Свидетелят категорично отрече да е подавал анонимен сигнал в МВР за нередности в „Топлофикация", но потвърди, че през 2001 г. е уведомил тогавашния общински съветник Христо Попов за нередностите.

След известно време подписал обаче писмо до Столична община, в която изразява задоволството си от работата на Валентин Димитров.

След няколкочасово заседание съдебният състав закри днешното заседание по делото, в което изслуша 10 свидетели.

Следващото заседание ще се състои на 23 февруари от 9:30 и на 24 февруари от 11 часа. На тях се очаква да бъдат изслушани още 17 свидетели.