България има дефицит на стратегически интеграционен манталитет. Това е изводът на ДПС от оповестения по-рано доклад на Европейската комисия по отношение на напредъка на страната ни в правосъдието и борбата с организираната престъпност.

„Експертизата" на доклада от страна надвижението обаче е по-скоро в положителна посока, отколкото опозиционна. Третите по сила в парламента дори напомниха, че въпросната оценка е за мониторинг от 18 месеца, което означава, че са засегнати поне три български правителства, сред които и подкрепяния от ДПС кабинет „Орешарски".

Местан изтъкна, че оценката на Европа не е за работата на едно или друго правителство, а за страната ни като член на ЕС. „От ДПС не може да очаквате самоцелна партийна интерпретация на заключенията в доклада", зарече се лидерът на движението и отсече, че той няма да влиза в тона на политически лидери, които по повод на доклада ще се упражнят кой е виновен за бележките.

Лютви Местан определи доклада на ЕК като обективен както в оценките за напредъка, така и по отношение на критичните бележки. Говорейки за критики, председателят на ДПС обяви, че движението няма да бъде опозиция на препоръките на ЕК за посоките, в които трябва да се реформира съдебната система на България, за противодействието и корупцията на организираната престъпност, въпреки че ДПС са опозиция в 43-тия парламент.

Не само, че няма да е срещу препоръките, но и движението ще даде своя принос в изпълнение на европейските препоръки, стана ясно още думите на Местан.

Мониторинговият доклад обаче го е накарал да се обърне назад в историята и да си спомни присъединяването на двете наблюдавани сега страни - България и Румъния в ЕС.

За никого не е тайна, че България и Румъния покриха формално всички критерии за своето еврочленство. Двете държави бяха готови за членки, но въпреки огромното желание и енергия на гражданското общество, изглежда сме имали дефицити по отношение на това, което ние имаме като стратегически интеграционен манталитет", установи Лютви Местан и призова всички парламентарно представени партии да преосмислят въпросния дефицит.