Продължава да расте броят на диагностицираните с ХИВ в Европа и Централна Азия. В много от случаите заболяването се диагностицира късно. Това обявиха две европейски здравни агенции, като подчертаха нуждата от повече действия, съобщава ДПА.

През 2013 г. имало повече от 136 000 нови случаи на заразени с ХИВ, което представлява 80 % увеличение в сравнение с 2004 г., заявиха Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията в Стокхолм и Европейският офис на Световната здравна организация (СЗО), който се намира в Копенхаген.

В 28-те страни членки на ЕС и страните извън ЕС като Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, известни като ЕС/ЕИП, има над 29 000 нови случая, докато в Русия са регистрирани почти 80 000 случая.

Данните са обявени преди Световния ден за борба със СПИН на 1 декември.

„Гледайки нашите данни, ние ясно виждаме, че в Европа хората, които са особено изложени на риск от ХИВ инфекцията, не са достигнати особено ефективно, в частност мъжете, които правят секс с мъже", коментира директорът на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията д-р Марк Спренгер.

Данните сочат, че в блока ЕС/ЕИП 42 % от новодиагностицираните случаи на ХИВ са сред мъже, които правят секс с мъже. Сравнено с 2004 г. броят на ХИВ позитивните в тази категория е нараснал с 33 %.

„Ето защо превенцията и контролът на ХИВ сред мъжете, които правят секс с мъже, трябва да бъде крайъгълен камък на националните програми за ХИВ в Европа", добави д-р Спренгер.

Други високорискови групи, посочени от двете агенции, са лицата, употребяващи венозно наркотици, както и мигрантите от регионите с високи нива на заболеваемост от ХИВ.

Късното диагностициране на ХИВ продължава да буди безпокойство, заяви регионалният директор на СЗО за Европа Сузана Джейкъб.

„В Източна Европа, където са регистрирани 77 % от всички нови случаи, две-трети от тях сред венозно употребяващите наркотици са открити късно", добави тя.

Агенциите призоваха за повече усилия за консултиране и лесен достъп до тестове за високорисковите групи, за да се гарантира по-ранно диагностициране и лечение.

Европейският офис на Световната здравна организация покрива 53 европейския страни. Данни от Узбекистан и Туркменистан не са налични.