Германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) отменени повече от 20 полета днес до и от Берлин, Франкфурт и Мюнхен. Причината е вторичните ефекти от стачката на работниците предишния ден, съобщава АФП.

"Независимата организация на стюардесите е приключила стачката на летищата в Берлин, Франкфурт и Мюнхен. Въздушните операции от и до Берлин, Франкфурт и Мюнхен все още са засегнати", се казва в изявление, публикувано на интернет страницата на авиокомпанията.

Авиопревозвачът предупреждава за вероятност от "непланирана отмяна и закъснения на полети на Луфтханза", но заявява, че услугите, извършвани от регионалните дъщерни дружества - Air Dolomiti, Augsburg Airways, CityLine, Eurowings и Germanwings няма да бъдат засегнати.

"Въпреки това, на този етап Луфтханза не може да каже точно какви въздействия ще имат стачните действия. Дори и след края на стачката, са възможни нередности в полетите", предупреждават от авиокомпанията.

Във вторник работниците в Луфтханза организираха осемчасова стачката в основния център на авиопревозвача във Франкфурт, както и в Мюнхен и Берлин. Протестът е заради заплащането и условията на труд.

Служителите заплашват, че ако не получат нова оферта от мениджърския състав, в петък ще затворят за 24 часа всяко германско летище.

Исканията са за 5% увеличение на заплатите със задна дата от януари, след като три години заплатите на служителите бяха замразени.

Авиокомпания Lufthansa извършва ежедневни полети до всички основни летища на Германия и по целия свят. В момента Lufthansa притежава 513 самолета и осъществява полети до 207 дестинации в 81 държави, става ясно от информацията, публикувана на сайта на компанията.