Премиерът Бойко Борисов обяви, че е "готов да се раздели" с министър Божидар Димитров, ако това ще помогне да се разреши проблемът с дипломатите агенти на бившата Държавна сигурност.

Министър-председателят изрази тази готовност в Брюксел, където участва на среща лидерите от Европейския съюз, съобщи Дарик.

Припомняме, Божидар Димитров е министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина. Той е бивш сътрудник на Държавна сигурност.

Борисов коментира и изказването на президента Първанов, а именно, че агентите от Държавна сигурност са ни вкарали в Европейския съюз и НАТО с думите, че то ще създаде голям проблем

Защото това означава ( ...) че всъщност вездесъщата Държавна сигурност ни е вкарала. Това изказване ще създаде повече напрежение и проблеми, отколкото самото констатиране на тези факти, заяви премиерът.

Той добави, че когато предишното правителство е взело решение няколко дни преди изборите да изпрати нови посланици и то в ключови страни като Великобритания, "ние бяхме изключително против, но вече бяха изпратени агремани и нямаше как да ги отзовем".

Сега, ако се стигне до политически консенсус, аз съм готов включително и с Божидар Димитров да се разделя, но веднъж завинаги това да приключи, заяви премиерът.

Ако трябва за един човек да направя крачка, ще направя - в името на благото на държавата. Но не е едно и също да си се напил веднъж и да те сравняват с алкохолици. Повтарям, и на това съм готов, каза още Борисов.

От своя страна Божидар Димитров заяви, че право на министър-председателя за благото на държавата и на управлението е да се освободи във всеки един момент от всеки един министър.