В продължение на 30 минути Софийски градски съд не можа да започне заседание по делото срещу Николай Арабаджиев.

Причината е, че адвокатът му Марин Марковски два пъти иска отвод на съдебния състав с аргумент за предубеденост.

Най-накрая, съставът на Софийски градски съд не се съобрази с исканията на Марковски и не си направи отвод. Делото няма да се гледа по съкратената процедура.
Припомняме, самото дело стартира вече веднъж отначало, след като адвокат Марковски оспори и предишния съдебен състав.

"Отказът за съкратено съдебно следствие ме навежда на мисълта, че съдебният състав е предубеден," заяви в залата Марин Марковски.
Той е убеден, че съдът ще даде максимална присъда на клиента му.

"Има предварително подготвена доживотна присъда срещу моя клиент", категоричен е Марковски.
"Всеки има право на справедлив процес", настоя защитникът на Николай Арабаджиев.

Според прокуратурата е "голословно" да се твърди, че съставът е предубеден, преди делото да е тръгнало по същество за втори път.

Междувременно заседанието продължи с повторен разпит на свидетелите и вещите лица.

"Не се признавам за виновен", убеден застана пред съда Арабаджиев.

Общо 1 милион лева е искът за обезщетение на родителите на убития Атанас Атанасов.

Прокурорът за втори път прочете обивнителният акт - на 19 май 2008 година Николай Арабаджиев умишлено и по особено жесток начин убива съученика си и свой приятел Атанас Атанасов.

Бащата на убития, Христо Атанасов, не можа да остане спокоен, след като за втори път трябваше да чуе как е убит сина му, колко рани му е нанесъл Арабаджиев, как е разцепил черепа му, как е нанесъл 14 рани в гръдния му кош, как е използвал трион и градински ножици, за да разчлени трупа. Христо Атанасов се разплака пред съда.

Днес съпругата му Татяна не дойде в съдебната зала. Стана ясно, че жената не е издържала на напрежението, не е намерила сили повторно да преживее съдебния процес и е постъпила в клиника.

„За мен той е опасен човек. Страх ме е от него. Аз не виждам разкаяние в очите му", сподели бившата класна на Арабаджиев.
Още...

"Опитва се да си помогне", обясни пред съда Христо Атанасов. Не издържахме на напрежението, допълни той, но намери сили да застане пред съда и да бъде разпитан за втори пореден път.

Този път почерненият родител трябваше да отговаря и за сексуалната ориентация на убития си син - тезата на Марин Марковски е, че Арабаджиев е убил Атанас Атанасов, защото е бил тормозен сексуално.

Христо Атанасов обясни, че синът му е изпитвал влечение към момичета, имал е и приятелка.

Ако тази теза за хомосексуални наклоности на убития се докаже, Арабаджиев ще намали присъдата си с поне 5 години.

Защитната теза се гради на това, че според криминалисти и криминални психолози, жестокостта на убийството и разчленяването на трупа са характерни за хомосексуалните убийства и за престъпленията, които са следствие на дълго таен гняв от продължително сексуално насилие.

Шокираща е жестокостта, с която е извършено убийството". Това заяви прокурор Димитър Димитров. Деянието е извършено умишлено, категоричен е той.
Бащата Христо Атанасов заяви, че според него справедливата присъда е доживотна.

Припомняме, Арабаджиев направи пълни самопризнания как е извършил жестокото убийство.

Тогава обаче, като причина той изтъкна, че Атанас "го вбесил". Подробно разказа и как е искал да стане хирург и по интернет се е образовал за извършване на операции.

Клошарка намери изхвърления труп в контейнер. Първоначално Виолета Георгиева го помислила за изхвърлено месо и смятала да го сготви на децата си. След като се поровила обаче, видяла пръсти на крака и извикала полицията.