От синдиката на служителите в МВР започнаха преговори с ръководството и отлагат протестите, но палатката им остава срещу сградта на парламента, съобщиха от синдиката. Към момента от полицейския синдикат не настояват за оставки на политическото ръководство на МВР, каквото искане се появи в началото на протеста.

"Преговорите са насочени към разрешаване на поставените от СФСМВР искания, довели заедно с проекта за пенсионна реформа до протест на служители от Сектор „Сигурност", започнал на 12 юни 2015 г. и продължаващ вече повече от 18 дни".

Планираният протестен митинг за 5 юли 2015 г. се отлага до приключване на преговорите с МВР и официализиране на постигнатите резултати, които да удовлетворят Федерацията. В противен случай ще бъдат предприети и други протестни действия.

От СФСМВР ще удължат присъствието си в палатковия лагер пред Народното събрание на Република България, тъй като исканията им по отношение на планираната пенсионна реформа в сектор „Сигурност" все още не са удовлетворени и до приключване на преговорния процес с МВР.

Въпреки че не искат оставката на министъра, от полицейския синдикат са категорични, че Директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов, трябва да подаде оставка. За това тяхно настояване, не допускат никакви отстъпки.

За операцията по Българо-турската граница от МВР са поели ангажимент да назначат 200 държавни служители в РДГП Елхово и РДГП Смолян, като едновременно  с това ще преминат  съкратен курс за първоначална подготовка и ще започнат реално работа през януари 2016 г.;

От август ще започне изграждането на 58 км. ограда по браздата. Служителите на Румяна Бъчварова обещават да осигурят профилактично възстановяване на командированите служители от специализираната полицейска операция, заедно със семействата им в  Хисаря с пакети от по 5 дни, като в комисията по определянето им ще участват синдикатите.

Въпреки че месеци наред служителите са по границата едва сега от ведомството ще кандидатстват по проект „Вътрешна сигурност" за 90 млн. лева. Те са за нови автомобили, охранителни фургони и др. необходими за служба по границата приспособления.

Специална група ще оценява извънредния труд на служителите на реда. От 06.07.2015 г. до 17.07.2015 г. Членовете на групата ще променят наредбата за работното време в МВР,  в която да се ревизира отчитането на отпуските, отчетните периоди, смесването на продължителността на работните смени, отказ от полагане на извънреден труд  и т.н.

Синдикалната федерация на служителите в МВР бе основана през февруари 2009  година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 6 500 служители на МВР - както  полицаи, пожарникари и спасители, така и държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.