Българската правораздавателна система гледа с интерес към възстановителното правосъдие.
Неправителствени организации работят по проект за изучаване и прилагане на добрите практики на страни като Норвегия и Унгария, които са с успешен опит в тази област.

Възстановителното правосъдие цели да възстанови благополучието и на жертвите, и на извършителите, и на общностите, от които те са част, което е накърнено от престъплението, както и да предотврати последващи щети.

По едногодишен проект на стойност 113 хиляди лева, разработен с финансовата помощ на Норвежкия финансов механизъм, страната ни ще усвоява принципите на възстановителното правосъдие. Заместник-министърът на правосъдието Виргиния Русева похвали участващите в проекта и гарантира, че това е изключително актуален въпрос и за самото правосъдно министерство.

Готвим проект на Закон за детското правосъдие и възстановителното правосъдие ще е особено силно застъпено там, гарантира Русева. Тя е уверена, че този тип правосъдие може да бъде отлична алтернатива на наказателните принципи, особено що се отнася до провинили се деца. Така ще им дадем втори шанс, смята заместник-министърът.

По думите й досега у нас не се е акцентирало толкова на принципа да се възстанови връзката на дееца на престъплението с жертвата, той да се почувства виновен и да не повтаря повече прегрешението си.

В рамките на проекта е установено и че пробацията все още е слабо развита у нас и се нуждае от подобрение.