Решението на Папа Бенидикт XVI да абдикира е повлияно от „хомосексуална мрежа" вътре във Ватикана, като някои от духовниците са били изнудвани от външни лица, пише италианският всекидневник La Repubblica, предаде „Индипендънт".

Вестникът твърди, че предполагаемата мрежа е описвана в доклад, който е представен на папата от кардинали, имащ за цел да разследва през 2012-та така наречения скандал 'Vatileaks'.

Говорителят на папата отказва да потвърди детайлите от доклада.

La Repubblica отбелязва, че папата е взел решението да абдикира около 17 декември, дните около които се смята, че е получил доклада от трима кардинали.

Докладът, който е упълномощен от самия Бенедикт, е изготвен от кардиналите, след като прислужника на папата, Паоло Габриеле, бе арестуван. Той е обвинен за кражба и изнасяне на папска кореспонденция, която представя Ватикана като място на интриги и вътрешни сблъсъци.

Докладът е изготвен от испански кардинал, бившият архиепископ на Палермо и словашкият кардинал.

Италианският ежедневник твърди, че кардиналите описват редица „клики" в техния доклад, включително една, в която участват духовници, които са „обединени от "сексуалната си ориентация". La Repubblica също така отбелязва, че членовете на тази група са били изнудвани от мирянин с когото са се забавлявали и са имали отношения от „светски характер".

Вестникът допълва, че срещите са се провеждали в и около Рим.

Припомняме, на 11 февруари Папа Бенедикт XVI обяви, че се оттегля на 28 февруари.

Изборът на нов папа се прави от конклава (събрание на Колегията на кардиналите) според правила, описани в апостолическата Конституция "Universi Dominici gregis" ("Цялото паство на Господа", издадена през февруари 1996 година от предишния папа Йоан Павел ІІ).

Оттеглянето от папския престол не е прецедент, но е първото в модерната история на Ватикана.

През 1045 г. Папа Бенедикт IX се е съгласил да абдикира заради финансови изгоди. През 1046 г. Папа Григорий VI абдикира заради скандала около Бенедикт. През 1047 година умира Папа Климент II и Папа Бенедикт IX отново поема римокатолическия пост.През 1294 година Папа Селестин V абдикира. Само пет месеца след избирането му Папа Селестин V приема декрет, който позволява на главата на Римокатолическата църква да абдикира.

Последният абдикирал папа е Григорий XII (1406-1415) заради Великата западна схизма.