сн.-emaxpress
Кандидатът за еврокомисар Румяна Желева е продала фирма си „Глобъл Консулт" за 5 000 лв. Това показва справка в Търговския регистър, предаде БНР.

Решението, под което тя се е подписала като едноличен собственик, е с дата 9.04.2009г.

В документа се посочва, че чрез сключване на договор за покупко-продажба Желева прехвърля 200 дяла от капитала на фирмата си на Ивета Кирилова Колева и още 300 дяла на Светослав Неделчев Донев. Всеки дял е на стойност 10 лв.

След прехвърлянето капиталът се разпределя между двамата нови собственици, а за нея е записано, че прекратява участието си като съдружник. На 22.04.2009. тя е заличена като собственик и управител на фирмата.

Проверка на news.bg показа, че никъде в представената от нея декларация през 2008г. не е записано, че тя участва като съдружник или собственик на фирма.

Същевременно през 2009г. тя декларира, че продава „Глобъл Консулт".

Простата сметка показва, че в рамките на 4 месеца Румяна Желева е успяла да се сдобие с въпросната фирма и впоследствие да я продаде.

Припомняме, че именно имотната декларация на външния ни министър стана повод тя да бъде обвинена в лъжа по време на вчерашното й изслушване в ЕП.

Самата тя беше доста лаконична в коментара си за случилото се вчера, като заяви, че трябва да приключи проверката на правните комисии към Европейската комисия и Европарламента.